Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czy soja jest dobrym źródłem białka?

Czym dokładnie wyróżnia się białko sojowe?
Soję uznaje się za najlepsze źródło białka ze względu na zawartość wszystkich aminokwasów, jakich potrzebuje ludzki organizm. Niektóre źródła twierdzą, że wystarczy tylko 50 g nasion soi, aby zastąpić pod tym względem aż 150 g wołowiny. Opisywana roślina strączkowa jest zatem doskonałym „dostawcą” protein, należy jednak pamiętać o jej spożywaniu (oraz przetworów) w odpowiednich proporcjach. Zbyt częsta obecność białka sojowego w codziennej diecie, tak samo, jak i zwierzęcego może wywołać negatywne konsekwencje zdrowotne. Przyjmuje się, że na 100 g nasion przypada 36 g protein. Jak wspomniano wcześniej, produkty zawierają kompleks aminokwasów – m.in. kwas glutaminowy, asparaginowy, leucyna, arginina i inne. Występują tutaj także nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na odporność organizmu. Białko sojowe jest jednak nie tylko pełnowartościowe, ale nie sprawia też większych trudności w trawieniu. Fachowcy z firmy Polska Soja zaznaczają, że takie wyroby nie zawierają przy tym puryn, które powodują niepełne przyswajanie wapna.Dlaczego warto spożywać białko sojowe?
Soja jest doskonałym źródłem białka, a także mikroelementów i innych wartości odżywczych. Docenia się ją m.in. za obecność substancji antynowotworowych i zmniejszanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Uprawy, które znajdują się na terenie kraju nie są oparte na technologii GMO, dlatego produkty proponowane na rynku są kompletnie zdrowe i bezpieczne. Białko sojowe stanowi tutaj nie tylko sposób na wprowadzenie protein w diecie roślinnej, ale również witamin, wapnia, żelaza oraz potasu i tzw. zdrowych (nienasyconych) tłuszczy. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana