Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka węgla czeskiego

Czym jest węgiel czeski?
Węgiel czeski nazywany jest potocznie młodym węglem kamiennych. Wydobywa się go między innymi z kopalni Ledvice w mieści Bilina, niedaleko północnej granicy. W Czechach i na Słowacji ten rodzaj węgla stanowi podstawowy surowiec grzewczy, stosowany jest zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w przemyśle. Można go używać do palenia w starszych oraz nowoczesnych instalacjach grzewczych, przystosowanych do spalania węgla kamiennego. Węgiel czeski dostępny jest na rynku w trzech sortymentach: kostka, orzech oraz miał. Sprzedażą każdego z nich zajmuje się firma Multi z Łodzi.Charakterystyka węgla czeskiego
Węgiel czeski charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny – jest tańszy on węgla polskiego, a jednocześnie posiada wartość opałową na poziomie około 21 MJ/kg. Zawartość popiołu wynosi od 9,5 do 11,5%, zaś siarki na poziomie 1,3 do 1,8 % (parametry te są różne w zależności od sortymentu). Ogromną zaletą węgla czeskiego jest zerowa spiekalność, co powoduje, że po spaleniu węgla w palenisku pozostaje jedynie popiół, bez spieków i kamieni, co znacznie ułatwia czyszczenie urządzenia grzewczego.Dostępne asortymenty węgla czeskiego
Sortymenty węgla czeskiego to:- Kostka – to najgrubszy sortyment, odpowiednik polskiego orzecha, polecany do kotłów tradycyjnych c.o., pieców kaflowych i kuchni węglowych. Wymiary ziaren mieszczą się w granicach 40-100 mm, wartość opałowa na poziomie 19,9 MJ/kg, zawartość siarki 1,3%, popiołu 10%
- Orzech – średni sortyment, odpowiednik polskiego orzecha II. Również polecany do tradycyjnych kotłów c.o., kuchni węglowych oraz pieców kaflowych. Wymiary ziaren to od 20 do 40 mm, wartość opałowa na poziomie 20 MJ/kg, zawartość popiołu 9,5% a siarki – 1,4%
- Miał – najdrobniejszy sortyment, wykorzystywany przede wszystkim w instalacjach przemysłowych, może być wykorzystywany do sporządzania mieszanek z miałami z węgla kamiennego. Maksymalna wielkość ziaren to 10 mm, ciepło spalania to około 19 MJ/kg, zawartość siarki na poziomie 1,8%, zawartość popiołu – 11,5%.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana