Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Charakterystyka dzielarek do bułek
Zawód piekarza do niedawna kojarzył nam się przede wszystkim z tradycyjnymi technikami wypieku chleba, bułek i innego rodzaju pieczywa. W Polsce wciąż możemy znaleźć zakłady, w których większość czynności wykonuje się ręcznie, są jednak coraz częściej wypierane przez piekarnie sieciowe. Wprowadzają swoje wypieki zarówno do dużych marketów spożywczych, jak i do lokalnych sklepów. Często otwierają także swoje sklepy firmowe, które przyciągają klientów atrakcyjnymi wypiekami i słodkościami. Nie sposób przejść obok nich obojętnie: zapach ciepłych bułeczek działa na nas bardziej niż nie jedna reklama. Czego w szkole zawodowej uczy się współczesny piekarz? - Przygotowaliśmy krótki artykuł na temat urządzeń, które na stałe zadomowiły się w dzisiejszych piekarniach. Skoncentrujemy się na dzielarkach do bułek.
Techniczna obsługa produkcji – nauka
Nauką technicznej obsługi produkcji określa się trzy główne gałęzie edukacji – to użytkowanie maszyn oraz urządzeń, które służą do wytwarzania oraz obróbki produktów półpiekarskich, użytkowanie maszyn, które służą bezpośrednio do wypieku oraz do konfekcjonowania pieczywa, a także użytkowanie maszyn i urządzeń magazynowych. Uczeń musi umieć także posługiwać się dokumentacją techniczno-ruchową omówionych sprzętów, odczytywać oznakowanie instalacji w zakładzie piekarskim i korzystać z przepisów oraz norm, które obowiązują w piekarskiej produkcji.
Formowanie kęsów ciasta i obróbka
Formowanie kęsów ciasta, czyli dzielenie i kształtowanie, w malutkich zakładach może odbywać się ręcznie, jednak nawet drobne piekarnie chętnie korzystają z pojedynczych maszyn (które mogą być łączone w zestawy) lub zmechanizowanych linii. Urządzenia możemy podzielić na te o działaniu ciągłym i o działaniu okresowym. Ogólne zasady maszynowego dzielenia ciasta w teorii są bardzo proste. Masa ciasta dzielona jest wg znanej objętości – odcina się i odważa tzw. kęsy. Ciasto możemy wtłoczyć do komory pomiarowej, a regulując wielkość komory, zmieniamy masę kęsa. Drugi sposób – dzielarka odcina wstęgę ciasta, a następnie nóż odcina z niej kęsy.
Dzielarko-zaokrąglarki do ciasta
Ręczne dzielarki wieńcowe dzielą ciasto na kęsy wtórne za pomocą wysuwanego noża, który tworzy tzw. gniazda o jednakowej objętości. W zależności od położenia noża wieńcowego, dzielarki tego typu możemy podzielić na górne i dolne. Dzielarko-zaokrąglarki, jak sama nazwa wskazuje, służą do dzielenia i zaokrąglania kęsów ciasta.
Tego typu urządzenia mogą być automatyczne lub półautomatyczne. W urządzeniach półautomatycznych podział masy odbywa się ręcznie lub mechanicznie, a zaokrąglanie automatycznie. Maszyny skonstruowane wg najnowszej wiedzy technicznej i praktycznej mogą dzielić i zaokrąglać ciasta różnego rodzaju, o różnej garze – mówi nam przedstawiciel firmy GUZ TECHNIKA PIEKARNICZA z Siemianowic Śląskich.
Urządzenia nie wymagają specjalnej obsługi, są też łatwe w czyszczeniu ze względu na prosty dostęp do głowicy oraz noży. By praca z maszyną była wygodniejsza, możemy ją wyposażyć w specjalny wózek jezdny – urządzenie staje się mobilne, można swobodnie i bez wysiłku przemieszczać ją po zakładzie. Nowoczesna technika piekarnicza pozwala na znacznie większą wydajność, stąd duże zainteresowanie tą branżą nawet wśród niewielkich przedsiębiorców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana