Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Bez czego nie może się obyć dobry obiad weselny?
Wesele czy mniejsze przyjęcie weselne to wydarzenia, na których nie może zabraknąć pysznego jedzenia. Najważniejszym posiłkiem, serwowanym jeszcze przed rozpoczęciem zabawy, jest obiad. Musi się on oczywiście składać z pierwszego, drugiego dania, przystawek oraz deseru. Jak zadbać o to, aby obiad weselny smakował wszystkim gościom? Jakie potrawy muszą znaleźć się na stole?
Jak powinien wyglądać obiad weselny?
Wesele oficjalnie rozpoczyna toast lampką szampana na cześć młodej pary. Jednak tak naprawdę to obiad jest uważany za początek przyjęcia.
Jako pierwsza na stole zwykle pojawia się zupa. Jeszcze do niedawna nikt nie mógł wyobrazić sobie wesela bez tradycyjnego rosołu. Natomiast dzisiaj nowożeńcy coraz częściej decydują się na żurek, czy nieco bardziej wyszukany krem z białych warzyw, z grzybów lub ziemniaków. Popularnością cieszą się również regionalne zupy.
Przyjęło się, że dania główne to potrawy mięsne. Serwuje się wołowinę, kurczaki, kaczkę, indyka oraz wieprzowinę. Oprócz tego na stole cały czas powinny znajdować się apetyczne, zimne przekąski. Warto postawić na sałatki, pikle, wędliny, tatara. Podczas obiadu nie może zabraknąć świeżego pieczywa.
„Obiad weselny nie musi składać się jedynie z tradycyjnych, staropolskich dań. Oczywiście jeżeli przyjęcie ma mieć taki charakter, to na stole muszą pojawić regionalne specjały. Jednak nie należy bać się kuchni śródziemnomorskiej – greckiej czy włoskiej. Przysmaki takie na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom i zrobią na nich wrażenie” – mówi specjalista z Patio Con Gusto.
Jak sprawić, aby obiad weselny był wyjątkowy?
Finałem obiadu weselnego jest deser. Po wytrawnym daniu głównym i zimnych przekąskach goście z całą pewnością będą mieli ochotę na ciasto. Szef kuchni powinien zaproponować weselnikom także nieco bardziej wyszukane desery – na przykład smażone lody. Oprócz tego na wszystkich stołach muszą znaleźć się świeże, soczyste owoce umieszczone na eleganckich paterach.
Głównym bohaterem deseru jest tort – warto postarać się, aby jego efektowny wygląd szedł w parze z wyśmienitym smakiem. W ostatnim czasie bardzo modna jest również fontanna z czekoladą. Taką atrakcję docenią szczególnie dzieci.
Urozmaiceniem menu obiadowego jest suto zastawiony wiejski stół. Dzięki niemu goście mogą w każdej chwili sięgnąć po swojskie wędliny, kiełbasy, smalec czy ogórki kiszone.
Należy zadbać o to, aby podczas obiadu goście mieli zapewnione napoje. Muszą znaleźć się wśród nich soki owocowe, woda mineralna, a także ciepła herbata oraz kawa.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana