Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Atrakcje gastronomiczne Ustronia

Dania ze zboża...
Niezwykły jest fakt, że tak smaczna kuchnia jak ta, pochodząca z regionu Beskidu Śląskiego, oparta jest na podstawowych składnikach. Pożywienie na tym obszarze kształtowało się pod wpływem różnego rodzaju czynników. Niestety, nie obfitował on w urodzajną ziemię, klimat również nie rozpieszczał. Gospodarka opierała się na hodowli bydła i owiec. W przypadku rolnictwa duży udział upraw stanowiły ziemniaki, kapusta, brukiew i len. Podstawą pożywienia były zboża – pszenica, żyto, owies oraz jęczmień – z których powstawała gruba mąka z otrębami. Z ziaren zbóż przyrządzano także prażuchę, która stanowiła posiłek zarówno poranny, jak i wieczorny. W skrócie jest to podprażona mąka, kaszka manna bądź mieszanka obu, zalana wodą do wchłonięcia, z dodatkiem skwarek lub tłuszczu dla okrasy....ziemniaków...
W okresie powojennym rozpowszechniła się uprawa ziemniaków, które weszły do jadłospisu w regionie beskidzkim pod różnymi postaciami. Najpowszechniejsze były jednak placki ziemniaczane – starte ziemniaki z łyżką mąki i szczyptą soli, pieczone na blasze. Regionalnym specjałem są placki z wyrzoskami, czyli skrawkami odcinanymi od boczku, polędwicy, schabu bądź szynki podczas przyrządzania przetworów z mięsa. Owe kawałki wkłada się do brytfanki z dodatkiem soli, pieprzu, kminku i majeranku, po wymieszaniu dolewa łyżkę wody i dodaje roztarty czosnek, cebulę i wstawia do piekarnika....i kapusty
Oprócz zbóż i ziemniaków na terenie Beskidu Śląskiego popularna była kapusta, która podczas kiszenia puszczała sok, przydatny do robienia kapuśnicy. Nie jest to jednak znana powszechnie kwaśnica – tą z kolei zabielano śmietaną i przyprawiano solą, a obecnie podawana jest z jarzynami, wędzonką i kiełbasą. W dzisiejszych czasach popularna jest także kapusta ze zosmożkóm i wspominanymi wcześniej wyrzoskami. Często podawana jest wraz z kitą wędzoną, czyli kawałkiem uwędzonej szynki z zadniej nogi świni. Powszechnym daniem z tego regionu jest również golonka, która choć jest tradycyjnym daniem z kuchni niemieckiej, przyjęła się w naszym kraju pod nazwą golonko po beskidzku, podawaną z kapustą i grochem. To tylko niektóre atrakcje gastronomiczne, na jakie można napotkać się w Ustroniu i jego okolicach. W Kolibie pod Czarcim Kopytem mogą Państwo skosztować wielu regionalnych potraw, popić piwem lub kwasem chlebowym, a także skorzystać z usługi wynajmu sali na organizację imprezy plenerowej bądź w grocie pod ziemią. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana