Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Aromaty w żywności specjalnego zastosowania

Aromaty spożywcze są obecnie stosowane w wielu różnych produktach. Ich zadaniem jest wzmocnienie doznań osoby, która spożywa dany posiłek. Okazuje się, że oprócz sprawienia przyjemności mają one jeszcze inne zastosowanie. Bardzo często wykorzystywane są w żywności o specjalnym zastosowaniu, która wykorzystywana jest między innymi u pacjentów cierpiących na różnego rodzaju schorzenia układu pokarmowego.
Czym jest żywność specjalnego zastosowania?
Specjalista z firmy IPRA POLSKA Sp. z o.o. zauważa:
Współcześnie na rynku można spotkać się z produktami, które określane są mianem żywności ze specjalnym zastosowaniem. Ich zadaniem jest dostarczenie do organizmu człowieka składników spożywczych o określonej wartości. Zdarza się jednak, że w ich przypadku koniecznie jest użycie aromatów zapachowych.
Czym dokładnie się charakteryzuje się pożywienie specjalne? Istnieje kilka opcji. Wśród najczęściej stosowanych wymienia się asortyment, który:
wykorzystywany jest w dietach odchudzających, w związku z czym charakteryzuje mniejszą energetycznością,
eliminuje określoną ilość tych elementów, które mogłyby powodować różnego rodzaju alergie związane z nietolerancją,
przeznaczony jest dla określonej grupy wiekowej np. dla niemowląt lub dla osób starszych,
wykorzystywane są przez osoby, które cierpią na różnego rodzaju choroby - wśród najczęstszych wymienia się nietolerancję na gluten lub cukrzycę.
Dlaczego w żywności do specjalnego przeznaczenia wykorzystuje się aromaty?
Smak produktu to jedna z tych właściwości, która doceniana jest przez konsumentów najbardziej. Oczywiście nie bez znaczenia są wartości odżywcze. Zdarza się jednak, że produkty przeznaczone do specjalnego żywienia mają określoną zawartość składników mineralnych ważnych dla diety, pozbawione są natomiast pewnych smaków np. z uwagi na eliminację pewnych elementów. W takich sytuacjach wykorzystywane są bardzo często naturalne aromaty spożywcze, które wpływają na atrakcyjność pożywienia.
Świadomość społeczeństwa w zakresie jakości produktów w ostatnich latach ulega zdecydowanej poprawie. Właśnie dlatego zapachy syntetyczne zostały zastąpione tymi pochodzenia naturalnego. Obecnie na rynku dostępnych jest kilkadziesiąt tysięcy smaków słodkich, słonych i wielu innych. Co więcej, występują one w dwóch postaciach: płynnej i proszkowej. Dzięki tym właściwościom możliwe jest ich dopasowanie do konkretnego asortymentu spożywczego.
Aromaty spożywcze do zadań specjalnych
W związku z licznymi migracjami międzynarodowymi, coraz większa liczba firm dystrybuujących aromaty do produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia zwraca uwagę także na kwestie kulturowe na całym świecie. W ten sposób powstały między innymi aromaty koszerne, czy halal. W ten sposób bez żadnych przeszkód mogą korzystać z nich osoby o różnych wyznaniach, nie łamiąc przy tym zasad swojej kultury, czy religii, co jest bardzo ważne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana