Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
ABC higieny w kuchni restauracyjnej
Każdy odpowiada za siebie
Role w restauracyjnej kuchni są jasno podzielone. Każdy ma inne kompetencje i w ich zakresie się porusza. Nie może być mowy o tym, że szef kuchni zmywa, a osoba zmywająca bierze się za doprawianie. Każdy ma wykonywać jak najlepiej swoje zadanie, a szef kuchni jest tu dyrygentem, który zestraja pracę każdego z osobna w dynamiczną symfonię. Goście otrzymują w ten sposób idealnie zgrane dania przyrządzone tak szybko i czysto, jak to możliwe. Ponieważ każdy odpowiada za swoją pracę, to samo dotyczy stanowisk. Każdy kucharz sprząta swój kawałek kuchni, pomocnicy sprzątają pomieszczenia gospodarcze, osoba zmywająca dba o „zmywak”, zaś szef kuchni czuwa nad tym, aby każdy wywiązał się ze swoich zadań. Po zakończeniu dnia pracy kuchnia ma być tak samo czysta, jak była rano.Profesjonalne rozwiązania dla gastronomii
Ponieważ w restauracyjnej kuchni przyrządza się dania dla wielu osób, trzeba dbać o najwyższy stopień czystości. Służą temu profesjonalne preparaty do czyszczenia dla gastronomii. Są one znacznie bardziej skoncentrowane niż te, których używamy w warunkach domowych. Dzięki temu pozostają wydajne, a koszty utrzymania czystości nie przeciążają budżetu restauracji. W utrzymaniu czystości restauracyjnego zaplecza pomagają też profesjonalne sprzęty dla gastronomii. Wykorzystane w nich materiały oraz formy sprawiają, że codzienne wielokrotne przemywanie z użyciem detergentów i wody nie czyni żadnej szkody. Czystości sprzyjają także dedykowane urządzenia, takie jak np. zmywarki dla gastronomii, które są w stanie sprostać zarówno ilościowym, jak i jakościowym wymogom branży co do czystości naczyń. Więcej profesjonalnego sprzętu dla kuchni branży HoReCa znajdziesz na www.fagorindustrial.pl.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana