Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
4 zalety zdrowotne bulionu wołowego

Jakie witaminy i minerały zawiera bulion wołowy?
Dawniej na każdym piecu stał duży garnek, w którym gotowano kości. Nasi przodkowie nie mogli sobie pozwolić na spożywanie tylko delikatnego mięsa i wyrzucanie kości oraz mniej smacznych kawałków. Wszystko trafiło do naczynia, w którym powstawał pyszny rosół. Posiłek bez zupy był niekompletny. Również obecnie warto włączyć naturalny bulion wołowy do swojej diety. Buliony kostne są dobrym źródłem kolagenu, czyli białka występującego w kościach, ale także w skórze, tkance łącznej, stawach i ścięgnach. Odpowiada za elastyczność kości. Synteza kolagenu spada wraz z wiekiem, dlatego należy go pozyskiwać z diety. Długi proces gotowania rozkłada białka i umożliwia ich łatwe przyswajanie przez organizm. To dlatego bulion wołowy jest wskazany dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić jadłospis o cenne białko. Rosół zawiera ponadto ważne dla organizmu minerały, w tym magnez, wapń, cynk, fosfor, selen, krzem, miedź i żelazo. Mikroelementy w bulionach kostnych mają bardzo dobrą biodostępność. Oznacza to, że są wyjątkowo łatwo przyswajane. Oprócz minerałów wywary zawierają witaminy, takie jak B i D. Buliony mają wszystko, czego organizm potrzebuje do budowy i funkcjonowania zdrowego układu kostnego.Co sprawia, że bulion wołowy jest lekkostrawny?
Bulion kostny jest idealną dietą dla osób osłabionych, podczas rekonwalescencji lub na lekkostrawnej diecie. Podczas dłuższej choroby organizm ogranicza funkcje układu trawiennego, ponieważ wszystkie dostępne zasoby służą wzmocnieniu układu odpornościowego. Po przezwyciężeniu choroby żołądek i jelita muszą ponownie przyzwyczaić się do przyjmowania i trawienia pokarmu. Ponieważ buliony kostne dostarczają ważnych składników odżywczych już wstępnie przetworzonych, ułatwiają jedzenie i są źródłem budulcowych aminokwasów. Naturalny bulion wołowy marki Goodjo to nie tylko długo gotowany wywar mięsny. Dzięki zawartości warzyw zupa jest jeszcze bogatsza. W tradycyjnej medycynie chińskiej mówi się nawet, że bulion ma dobroczynne działanie trawienne. Zgodnie z tą filozofią bulion z kości rozgrzewa przewód pokarmowy, stymuluje to trawienie i promuje chi, energię życiową. Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana