Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
3 cechy dobrego drewna kominkowego

Jeśli drewno, którym chcemy palić w kominku, ma wykazywać wysokie właściwości cieplne, powinno posiadać określone cechy. Dotyczy to zarówno gatunku, z którego wynika wartość spalania, ale także emisji zanieczyszczeń, poziomu wysuszenia, a także potrzeb, jak i możliwości nabywcy. W tym artykule przeczytacie, na co zwracać uwagę, by wybrać dobre drewno kominkowe.
Drewno, które dobrze się pali
Nie znajdziemy dobrego drewna kominkowego w niskiej cenie z kilku powodów. Tanie drewno często jest mokre, co skutkuje zaniżeniem wartości. Dlatego pierwszą cechą dobrego drewna jest niska ilość wody. Najlepsza będzie wilgotność na poziomie około 15-20%, którą osiąga się co najmniej po roku magazynowania w przewiewnym miejscu. Druga cecha to wybór drewna liściastego. Gatunki iglaste zawierają duże ilości żywic, które osadzają się na szybie i wewnątrz komina. Dodatkowo paląca się żywica może strzelać, co w przypadku domowego kominka jest niebezpieczne. Drewna iglaste generują także dużą ilość sadzy i dymu. Czwartą cechą jest odpowiedni gatunek drewna.
Ekspert z firmy Raj Świat Drewna mówi: Spośród drzew liściastych najlepiej do palenia w kominku nadają się grab, buk, dąb i jesion.
Suche, bez kory i łatwe w rąbaniu
Czwartą cechą dobrego drewna jest wielkość poszczególnych kawałków. Do palenia w kominku najlepiej sprawdzają się takie, które mają długość 20-30 cm. Większe kawałki trzeba rozłupywać, a lepsze drewno kominkowe ciężej się rąbie. Znacznie łatwiej porąbać buk czy brzozę niż grab lub dąb. Za piątą cechę można uznać wysoką kaloryczność drewna. Zależy ona od jego twardości i suchości, a także gęstości po wysuszeniu. Przekłada się to na większą ilość ciepła, które można uzyskać. Płomień suchego drewna jest mniejszy niż mokrego, jednak utrzymuje się on przez dłuższy czas, co sprawia, że rzadziej trzeba podkładać. Szóstą cechą jest niska ilość kory. Ma ona znaczący wpływ na wilgotność drewna, co w efekcie obniża wartość opałową.
A co jeśli sami chcemy suszyć drewno?
Bardziej kaloryczne drewno będzie wydzielać mniej dymu i szkodliwych zanieczyszczeń. Przełoży się to na rzadszą potrzebę czyszczenia kominka. Dlatego siódmą cechą jest zadbanie o niską emisję spalin i zanieczyszczeń. Niektórzy wolą zaoszczędzić na zakupie, ponieważ mają możliwości do tego, by składować drewno kominkowe przez kilka lat i samodzielnie zadbać o jego przesuszenie. Ósmą cechą będzie więc wysoka zdolność do przesychania drewna. Różnice mogą być bardzo duże. Brzozie wystarczy kilka miesięcy, natomiast dąb będzie suszyć się nawet kilka lat. Stopień wysuszenia wpływa na dziewiątą cechę, mianowicie ilość drewna, jaką zamierzamy kupić. Mokre drewno po wysuszeniu może skurczyć się nawet o 10%. Dziesiąty punkt jest to cena odpowiadająca wartości. Drewno sypane i mokre będzie tańsze, lecz nie znaczy to, że można na nim przyoszczędzić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana