Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wartości odżywcze spiruliny
Czym jest spirulina?
Spirulina to handlowa nazwa alg należących do rzędu Oscillatoriales, między innymi gatunku Arthrospira platensis.- Przeprowadzone do tej pory badania ujawniły, że zawiera ona niemal 4000 różnych związków, między innymi witamin, minerałów i białek, których przyswajalność przez ludzki organizm utrzymuje się na poziomie 85-95% - mówi specjalista z firmy Pure Life.Poza suplementami diety, ze spiruliny wytwarza się również kosmetyki oraz karmę dla glonożernych gatunków ryb akwariowych.
Wartości odżywcze spiruliny
Spirulina zawiera wyjątkowo wysoką ilość związków i składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi – dlatego zaliczana jest do kategorii superfood. Jej podstawowym budulcem jest białko – stanowi ono aż 70% suchej masy spiruliny, a więc blisko 4 razy więcej, niż białe mięso. Ponadto zawiera ogromne ilości witamin A, B1, B2, C, D, E, K oraz minerałów: magnezu, żelaza, fosforu, cynku, potasu i innych.Właściwości spiruliny
Ze względu na swój bardzo bogaty skład spirulina jest w stanie w bardzo pozytywny sposób wpłynąć na zdrowie naszego organizmu. Poniżej kilka przykładów zastosowania spiruliny w suplementacji diety:- Uzupełnia niedobory witamin i minerałów, występujące w okresie odchudzania. Dzięki temu pozwala w skuteczny sposób kontrolować masę ciała. Jest niskokaloryczna i zawiera niewiele tłuszczy, więc jej zażywanie nie wpłynie na naszą wagę. Zawarta w niej fenyloalanina ogranicza poczucia łaknienia.
- Witaminy i chlorofil zawarty w spirulinie ogranicza wypadanie włosów, zaś dzięki witaminie F i kwasowi nukleinowemu zwiększa dotlenienie skóry, włosów i paznokcie, wpływając na ich jakość.
- Dzięki wysokiej zawartości wapnia i bardzo dobrej przyswajalności spirulina jest niezwykle skutecznym środkiem zwalczającym wirusy, odpowiedzialne między innymi za grypę.
- Witamin B5, czyli kwas pantotenowy może wspomóc walkę organizmu z objawami alergii, np. kataru siennego, łzawienia, zmian skórnych.
- Według przeprowadzonych badań spirulina może w znaczący sposób zmniejszych ryzyko zachorowania na nowotwór – jest to zasługa beta-karotenu, posiadającego właściwości antyoksydacyjne. Chlorofil i fikocyjanina hamują rozwój komórek rakowych w organizmie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana