25 kwietnia 2017

Kategoria:
Zdrowie i uroda

W jakim celu wykonuje się zabiegi kosmetyczne kwasami medycznymi
5 (100%) / 1 głosów

W jakim celu wykonuje się zabiegi kosmetyczne kwasami medycznymi

Zabiegi z użyciem kwasów na dobre wpisały się w ofertę salonów kosmetycznych. Jest ich obecnie tak wiele do wyboru, że z pewnością każdy znajdzie coś odpowiedniego dla swojej skóry. W zależności bowiem od rodzaju kwasu i jego stężenia, a także od tego, z jakimi substancjami jest podczas zabiegu łączony, może się okazać skuteczny w walce z bardzo różnymi problemami.

Kwaśnymi kosmetykami powstałymi na bazie soków owocowych lub wina wspomagano złuszczanie naskórka już w starożytnym Egipcie. Obecnie kwasy medyczne wykorzystywane w kosmetyce pozyskuje się i poddaje obróbce laboratoryjnej z zachowaniem najwyższej staranności. Dzielą się one zasadniczo na trzy grupy oznaczane skrótowo literami AHA (alfa-hydroksykwasy), BHA (beta-hydroksykwasy) oraz PHA (poli-hydroksykwasy).

Jak to działa

Działanie każdego z kwasów należących do poszczególnych kategorii jest nieco inne, wszystkie jednak łączy rozluźnianie wiązań chemicznych między komórkami skóry. Ułatwia to złuszczanie martwego naskórka oraz absorpcję wody i substancji odżywczych, a także przyspiesza powstawanie nowych komórek. W głębszych warstwach skóry następuje natomiast aktywacja syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego i elastyny, co działa jak swoisty eliksir młodości. Niektóre rodzaje kwasów są w stanie także rozjaśniać przebarwienia albo przywracać skórze właściwy poziom nawilżenia.

Kwasy AHA

Cerze dojrzałej, suchej i szorstkiej najlepiej służą łagodniejsze kwasy z grupy AHA. Niektóre z nich, np. winowy lub mlekowy, wykazują tak delikatne działanie, że stosuje się je tylko w połączeniu z silniejszymi substancjami, takimi jak kwas glikolowy. Zabiegi z jego wykorzystaniem przeprowadza się w celu odmłodzenia i nawilżenia skóry, spłycenia blizn, rozjaśnienia przebarwień (choć tu najlepiej sprawdzi się w połączeniu z kwasem cytrynowym) i złagodzenia objawów trądziku.

W przypadku tej ostatniej dolegliwości częściej stosuje się jednak kwas migdałowy, którego struktura przypomina strukturę antybiotyków, dzięki czemu wykazuje on właściwości antybakteryjne. Poza tym przyspiesza gojenie się skóry i ogranicza łojotok, nie wywołując jednocześnie uczucia swędzenia czy pieczenia, tak charakterystycznego dla wielu kosmetyków na trądzik.

– W przeciwieństwie do większości innych kwasów kwas migdałowy można stosować również latem, ponieważ nie zwiększa wrażliwości na promieniowanie UV – dodaje przedstawicielka gabinetu kosmetycznego Tutti Beauty w Gliwicach.

Kwasy BHA

Do cery tłustej i trądzikowej poleca się także zabiegi z użyciem jedynego wykorzystywanego w kosmetyce kwasu z grupy BHA, tj. kwasu salicylowego. Złuszcza on skórę i wspomaga jej odnowę, łagodząc zarazem podrażnienia i stany zapalne. W przeciwieństwie do kwasów AHA rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu przenika przez warstwę sebum do głębszych warstw skóry i oczyszcza jej pory. Pomaga to wyeliminować problem zaskórników oraz ogranicza powstawanie wyprysków.

Kwasy PHA

Poli-hydroksykwasy to związki najnowszej generacji. Ich budowa umożliwia przeprowadzenie zabiegu w przypadku osób o bardzo wrażliwej skórze, a także borykających się z przeróżnymi problemami skórnymi (np. egzema), co jeszcze do całkiem nie dawna wykluczało użycie kwasów. Do grupy PHA należy m.in. glukonolakton, który chroni przed działaniem promieni UV i niweluje jego negatywne skutki, a także drobne zmarszczki. Glukoheptanolakton z kolei ma silne właściwości nawilżające, zaś kwas laktobionowy nie tylko opóźnia starzenie się skóry i zapobiega rozszerzaniu się naczynek krwionośnych, ale też wzmacnia barierę ochronną naskórka oraz czyni go miękkim i gładkim.

Inne związki

Wśród kwasów wykorzystywanych w kosmetyce, ale nienależących do powyższych trzech grup, wymienić warto jeszcze kwasy kojowy i pirogronowy, stosowane zwłaszcza w leczeniu przebarwień (szczególnie tych pozapalnych) i blizn oraz trądziku, a także kwas azelainowy. Ten ostatni zalicza się do kwasów karboksylowych. Dzięki zdolności do obkurczania naczyń włosowatych jest w stanie wspomóc terapię trądziku różowatego i zniwelować rumień. Spłyca też drobne zmarszczki mimiczne. Podobnie jak kwas migdałowy, może być stosowany również w słonecznych miesiącach letnich.