Artykuł sponsorowany

Działanie bakterii kwasu mlekowego

Działanie bakterii kwasu mlekowego
O tym, że fermentowane mleko ma wspaniały wpływ na zdrowie człowieka wiedzieli już starożytni. Pliniusz zalecał podawanie fermentowanych produktów mlecznych osobom cierpiącym z powodu zapalenia jelit i żołądka, natomiast perska wersja Starego Testamentu, zasługę długowieczności Abrahama, przypisuje właśnie zwyczajowi spożywania kwaśnego mleka.
Kwas mlekowy występuje w niektórych produktach spożywczych, ale także w… ciele człowieka. Bakterie mlekowe są naturalnym elementem flory przewodu pokarmowego – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Tree Pharma. Są obecne w jamie ustnej, a także układzie moczowo-płciowym, zaś ich niedobór wiąże się z ryzykiem występowania zaburzeń zdrowotnych.

Wpływ bakterii kwasu mlekowego na zdrowie

Sposób oddziaływania bakterii kwasu mlekowego na zdrowie człowieka jest obiektem zainteresowania naukowców od wielu lat. Liczne badania udowodniły ich korzystny wpływ na stan osób dotkniętych zakażeniami rotawirusowymi, zapaleniem jelit, biegunkami i innymi zaburzeniami trawienia. Podawanie bakterii kwasu mlekowego pomaga też zapobiegać występowaniu ww. dolegliwości, dlatego jest szczególnie zalecane w niektórych sytuacjach, np. po przebytej chorobie i towarzyszącym jej osłabieniu czy w trakcie antybiotykoterapii.

Bakterie kwasu mlekowego – probiotyki

Bakterie kwasu mlekowego często określane są mianem probiotyków, czyli podawanych doustnie, wyselekcjonowanych kultur bakterii. Zadaniem probiotyków jest wsparcie działanie mikroflory jelit, a ich przyjmowanie wykazuje korzystne działanie immunomodulacyjne, co oznacza, że bakterie kwasu mlekowego pobudzają zdolności obronne organizmu. Jednak poprawa funkcji trawiennych i wzmocnienie ogólnej odporności to nie jedyne zalety stosowania probiotyków z kwasem mlekowym. Poprzez zmniejszenie wchłaniania tłuszczu pałeczki kwasu mlekowego pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Najnowsze badania udowodniły, że przyjmowanie probiotyków łagodzi też objawy nietolerancji laktozy i obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.