18 maja 2017

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Działanie bakterii kwasu mlekowego
5 (100%) / 1 głosów

Działanie bakterii kwasu mlekowego

O tym, że fermentowane mleko ma wspaniały wpływ na zdrowie człowieka wiedzieli już starożytni. Pliniusz zalecał podawanie fermentowanych produktów mlecznych osobom cierpiącym z powodu zapalenia jelit i żołądka, natomiast perska wersja Starego Testamentu, zasługę długowieczności Abrahama, przypisuje właśnie zwyczajowi spożywania kwaśnego mleka.

Kwas mlekowy występuje w niektórych produktach spożywczych, ale także w… ciele człowieka. Bakterie mlekowe są naturalnym elementem flory przewodu pokarmowego – wyjaśnia nasz rozmówca z firmy Tree Pharma. Są obecne w jamie ustnej, a także układzie moczowo-płciowym, zaś ich niedobór wiąże się z ryzykiem występowania zaburzeń zdrowotnych.

Wpływ bakterii kwasu mlekowego na zdrowie

Sposób oddziaływania bakterii kwasu mlekowego na zdrowie człowieka jest obiektem zainteresowania naukowców od wielu lat. Liczne badania udowodniły ich korzystny wpływ na stan osób dotkniętych zakażeniami rotawirusowymi, zapaleniem jelit, biegunkami i innymi zaburzeniami trawienia.

Podawanie bakterii kwasu mlekowego pomaga też zapobiegać występowaniu ww. dolegliwości, dlatego jest szczególnie zalecane w niektórych sytuacjach, np. po przebytej chorobie i towarzyszącym jej osłabieniu czy w trakcie antybiotykoterapii.

Bakterie kwasu mlekowego – probiotyki

Bakterie kwasu mlekowego często określane są mianem probiotyków, czyli podawanych doustnie, wyselekcjonowanych kultur bakterii. Zadaniem probiotyków jest wsparcie działanie mikroflory jelit, a ich przyjmowanie wykazuje korzystne działanie immunomodulacyjne, co oznacza, że bakterie kwasu mlekowego pobudzają zdolności obronne organizmu.

Jednak poprawa funkcji trawiennych i wzmocnienie ogólnej odporności to nie jedyne zalety stosowania probiotyków z kwasem mlekowym. Poprzez zmniejszenie wchłaniania tłuszczu pałeczki kwasu mlekowego pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Najnowsze badania udowodniły, że przyjmowanie probiotyków łagodzi też objawy nietolerancji laktozy i obniża ryzyko rozwoju raka jelita grubego.