14 listopada 2018

Kategoria:
Zdrowie i uroda

Catering dietetyczny. Jak dbać o linię?
5 (100%) / 1 głosów

Catering dietetyczny. Jak dbać o linię?

W dzisiejszych czasach coraz więcej Polaków i Polek ma nadwagę albo otyłość. Nie ma się czemu dziwić – pośpiech, stres, zła dieta i brak ruchu to codzienność wielu z nas. Z pomocą przybywa catering dietetyczny – wegetariański, wegański, bezglutenowy i dla diabetyków. Na czym polegają te diety? Dlaczego warto zamówić catering? Dowiesz się tego z lektury artykułu.

Catering wegetariański i wegański

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa i zostaje wegetarianami. Niektórzy odmawiają również spożywania ryb czy produktów odzwierzęcych – jajek, miodu czy mleka i jego przetworów (nabiału). Nazywamy to dietą wegańską.

Opiera się on na świeżych, gotowanych, pieczonych i smażonych:

  • warzywach,
  • strączkach,
  • owocach,
  • źródłach węglowodanów – kaszach, ziemniakach, ryżach, makaronach,
  • orzechach,
  • produktach z soi – makaronach, tofu, tempeh, mleku,
  • olejach roślinnych.

Wiele osób po przejściu na wegetarianizm czy weganizm traci zbędne kilogramy. Dlaczego? Podstawą takiej diety są warzywa, słodyczy wegańskich jest mało i często również oparte są na warzywach czy owocach, mniej jest również dań smażonych, a niektóre jada się wręcz na surowo.

W zabieganych czasach może to tworzyć problemy, ponieważ nie można zjeść w pierwszej lepszej restauracji czy fast-foodzie. Z pomocą przychodzi catering dietetyczny wegetariański i wegański, w którym możemy codziennie liczyć na zestaw zdrowych i sycących dań. Mamy przy tym pewność, że powstały one bez cierpienia zwierząt.

Catering bezglutenowy

O dietę bezglutenową zapytaliśmy managera z restauracji Jajko Bistro&Cafe w Warszawie:

Wiele osób traktuje dietę bezglutenową jako jedną z mód, która szybko przeminie albo fanaberię. Prawda jest jednak taka, że coraz więcej Polaków i Polek rezygnuje z glutenu ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Na diecie bezglutenowej o wiele łatwiej jest schudnąć, ponieważ rezygnujemy z tradycyjnego dosypywania wysokokalorycznej mąki pszennej do każdego dania. Z dietą bezglutenową wiąże się również większa świadomość tego, co jemy. Każdy produkt musimy sprawdzić pod kątem zawartości glutenu albo nawet ilości śladowych, jak ma to miejsce w przypadku osób chorych na celiakię.

W przypadku celiakii dieta bezglutenowa jest konieczna i stanowi jedyne lekarstwo na tę chorobę.

Catering dietetyczny bezglutenowy to idealne rozwiązanie dla osób na diecie, które nie mają czasu na gotowanie, a chcą trzymać się diety bezglutenowej.

Catering dla diabetyków

Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. W przypadku cukrzycy typu I głównym powodem zachorowania jest brak ruchu i zła dieta. W dzisiejszych czasach, kiedy większość dnia spędzamy poza domem, a czasem brakuje nawet ośmiu godzin na sen, ciężko poświęcić czas na zakupy i gotowanie.

Równie ciężko jest zrezygnować z ulubionych dań, których nie wolno nam już spożywać. Z pomocą przyjdzie catering dla diabetyków. Każdego dnia kurier przyniesie nam zestaw gotowych dań, które pozwolą nam wdrożyć nowe nawyki żywieniowe. Catering jest przy tym tak smaczny, że nie będziemy mieli okazji zatęsknić za niezdrowym jedzeniem.