Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasady bezpiecznego transportu żywności
Wybór środka transportu
Najczęstszą formą transportu środków spożywczych jest transport drogowy przy wykorzystaniu odpowiednio wyposażonych ciężarówek i innych pojazdów samochodowych. Jego największą zaletą jest bardzo duża mobilność i funkcjonalność – dzięki rozbudowanej infrastrukturze drogowej samochody dostawcze są w stanie dotrzeć niemal wszędzie, zaś szeroki wybór technologii pozwala transportować produkty każdego rodzaju. Rodzaj pojazdu i jego wyposażenie powinno być adekwatne do charakterystyki przewożonego towaru. Najczęściej do przewozu stosowane są:- Cysterny – do przewozu produktów płynnych, np. mleka
- Chłodnie – to pojazdy umożliwiające utrzymanie w komorze temperatury od -1 do 100 stopni Celsjusza przy pomocy specjalnej aparatury
- Mroźne – dzięki aparaturze pojazdy to pozwalają utrzymać w komorze temperatury od -250 do -2 stopni Celsjusza
- Izotermy – w komorze tych pojazdów przed długi czas utrzymywana jest stała temperatura, jednak nie posiadają one żadnej aparatury chłodzącej.
Utrzymanie właściwych warunków sanitarnych
Bezpieczeństwo ładunku jest uzależnione od warunków, w jakich będzie on przewożony. Poza wspomnianą koniecznością kontrolą temperatury oraz innych parametrów wewnątrz komory ładunkowej, firmy przewożące zobowiązane są do kontrolowania załadunku towarów, a także dbania o czystość komór ładunkowych. Wspomnieć również warto o konieczności dokładnego dokumentowania warunków, w jakich przewożona jest żywność – kwestia ta jest regulowana prawnie.Czas transportu
Bardzo duża część artykułów spożywczych charakteryzuje się bardzo krótkim terminem przydatności do spożycia, co w połączeniu z wrażliwością na temperatury czy wilgoć sprawia, że ich transport stanowi bardzo poważne wyzwanie logistyczne. Niezwykle istotną rolę odgrywa czas – im szybciej zostanie zrealizowany cały proces transportu, wraz z wszystkimi formalnościami, tym mniejsze ryzyko, że przewożone produkty stracą swoje walory smakowe i odżywcze, a tym samym wartość rynkową. Profesjonalne usługi z zakresu transportu żywności świadczy firma Transmaster.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana