26 maja 2017

Kategoria:
Inne

Zalety stosowania młóta browarnianego w karmieniu trzody chlewnej
Oceń post

Zalety stosowania młóta browarnianego w karmieniu trzody chlewnej

Młóto browarniane jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji piwa. Powstaje ono w efekcie odfiltrowania beczek przednich w kadziach zaciernych. Przez wiele lat młóto traktowane było jako bezwartościowy odpad, jednak analiza składu jego masy pozwoliła znaleźć dla niego świetne zastosowanie w hodowli bydła mlecznego i trzody chlewnej.

Młóto browarniane jest najtańszą i jednocześnie najbardziej naturalną domieszką wysokobiałkową do pasz dla prosiąt i krów – mówi ekspert z firmy Domino. W składzie młóta, nazywanego też wysłodzinami, znajdują się nierozpuszczalne składniki zacieru, takie jak kiełki, łuski i drobiny słodu. Mimo wysokiej zawartości wody, okazuje się niezwykle wartościową domieszką do pasz, podnosi bowiem ich wartość odżywczą, a także smakowitość.

Wartość odżywcza młóta browarnianego

Najważniejszą cechą młóta browarnianego jest bardzo wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka. To właśnie z tego powodu wysłodziny cieszą się olbrzymią popularnością wśród hodowców bydła mlecznego. Łatwo przyswajalne białko z wysłodzin podnosi wydajność produkcji mleka, a jednocześnie przyczynia się do obniżenia kosztów produkcji.

Nie bez znaczenia jest też bogactwo innych substancji odżywczych w młócie browarnianym. W jego składzie znajdziemy witaminy A i E oraz B1, B2, B4, B6, a także rozmaite mikro- i makroelementy. Młóto jest także doskonałym źródłem włókna pokarmowego, z którego zwierzę pobiera pełen zestaw węglowodanów strukturalnych. Dzięki temu stanowi wysokowartościowy składnik żywienia w hodowli i pomaga utrzymać zwierzęta w dobrej kondycji i zdrowiu.

Skarmianie młóta browarnianego

Jak wspomnieliśmy we wstępie, świeże młóto browarniane składa się w dużej mierze z wody. Taka postać paszy wpływa na znaczne skrócenie okresu przydatności do spożycia. Jednak nawet podawanie 2-3 dniowego młóta w postaci płynnej może powodować u zwierząt biegunki. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie wysłodzin suszonych, które można przechowywać dłużej, jednak zawsze pamiętając o zapewnieniu odpowiednich warunków składowania.

Dlaczego podawać młóto trzodzie chlewnej?

Podsumowując nasze rozważania na temat korzyści wynikających ze stosowania młóta browarnianego w karmieniu trzody chlewnej, należy zwrócić uwagę na 3 najważniejsze kwestie. Pierwszą z nich jest wysoka zawartość odżywcza domieszki, która wpływa na kondycję trzody, przekładając się jednocześnie na jakość uzyskanego mięsa.

Drugą zaletą wysłodzin są wysokie walory smakowe. Stosowanie domieszki młóta w głównej paszy zwiększa jej pobranie, przekładając się na tempo przyrostu. Po trzecie, będąc paszą wysokiej jakości, naturalne młóto browarniane jest dodatkiem bardzo ekonomicznym.