Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety opakowań foliowych
Lekkość
Jedną z najbardziej istotnych cech folii jest fakt, że jest ona bardzo lekkim tworzywem. Nie tylko ułatwia to transport zapakowanych w nią towarów, ale również powoduje, że opakowanie nie wpływa na koszt zakupu produktów ważonych, np. owoców.Wysoka wytrzymałość
Mimo swej lekkości, folie opakowaniowe wykazują się stosunkowo wysoką odpornością na różnego rodzaju uszkodzenia mechaniczne, np. rozrywanie czy cięcie. Wytrzymałość ta wzrasta wraz z ilością warstw opakowania – z tego powodu folie używane są często przy transporcie towarów wielkogabarytowych i bardzo ciężkich, np. kostki brukowej przewożonej na paletach. Kilkukrotne owinięcie takich ładunków folią sprawia, że nie przemieszczają się one podczas transportu. Przecięcie lub rozerwanie kilku warstw folii również wymaga dużo większej siły i użycia bardzo ostrych narzędzi.Nieprzepuszczalność wody
- Struktura folii pozwala zabezpieczyć przechowywanie w niej produkty przed wodą, wilgocią, a także przed wszelkiego rodzaju zanieczyszczeniami – mówi specjalisty firmy Nowaplast - Dzięki temu opakowane produkty pozostają czyste, co ma niezwykle duże znaczenie w przypadku żywności. Z drugiej strony ciecze pochodzące z produktów zapakowanych w folię (np. mięs) również nie wyciekają na zewnątrz, nie ma więc ryzyka zanieczyszczenia nimi innych, niezabezpieczonych w ten sposób towarów, które przenosimy w jednej torbie lub przewozimy w bagażniku.
Ekologiczność
Opakowania foliowe nie są tworzywem, które ulega biodegradacji – to znaczy, że po wyrzuceniu do środowiska naturalnego foliowa torebka lub folia spożywcza będzie rozkładać się w nim przez setki lat, stopniowo uwalniając toksyczne substancje. Nie zmienia to faktu, że są one produktami ekologicznymi, można je bowiem przetwarzać, a pozyskany z nich materiał wykorzystać do produkcji kolejnych opakowań. Nie tylko pozwala to ograniczyć ilość śmieci, ale również zmniejszyć nakłady energii potrzebne w procesie produkcji.Niska cena
Produkcja przemysłowych ilość opakowań foliowych jest bardzo tania, dlatego również nie wpływają one znacząco na koszt produktu, które został w nich zamknięty.Wady opakowań foliowych
Oczywiście, opakowania foliowe nie są pozbawione pewnych wad. Poza wspomnianym już problemem z rozkładaniem się tego typu odpadów i koniecznością ich recyklingu, poważnym mankamentem takie opakowań jest fakt, że zazwyczaj nadają się one do wyłącznie pojedynczego użycia.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana