Artykuł sponsorowany

Wysłodziny browarniane – ogólna charakterystyka

Wysłodziny browarniane – ogólna charakterystyka
Wysłodziny browarniane mogą być cennym surowcem albo problematycznym odpadem. To zależy do perspektywy. O ile dla dużych browarów ogromne ilości wysłodzin tworzone każdego dnia są problemem, o tyle dla hodowcy bydła mogą być dobrą alternatywą droższych wysokobiałkowych dodatków paszowych. Czym są wysłodziny browarniane i co warto o nich wiedzieć? Wszystko to znajdziesz poniżej!

Wysłodziny browarniane – co to jest i skąd się bierze?

Wysłodziny browarniane, czyli inaczej młóto browarniane, to pozostałość po przemysłowej produkcji piwa. Młóto to resztki słodu jęczmiennego – wykiełkowanych ziaren jęczmienia, które są głównym surowcem wykorzystywanym do wytwarzania piwa (wbrew obiegowej opinii nie jest nim chmiel). W związku z dużym zapotrzebowaniem przemysłu piwnego na jęczmień, browary wytwarzają dużo odpadów jęczmiennych, czyli właśnie wysłodzin lub młóta browarnianego.
Swego czasu młóto browarniane stanowiło naprawdę duży problem – mówi przedstawiciel firmy Domino, która specjalizuje się w dystrybucji wysłodzin browarnianych. – Co robić z taką ilością odpadów? Browary miały kłopot z magazynowaniem i usuwaniem młóta, a dodatkowo, jako surowiec organiczny i bardzo mokry, szybko się ono psuło. W końcu znalazł się ktoś, kto poddał wysłodziny browarniane analizom składu i okazało się, że nie trzeba ich usuwać – można je sprzedawać. Chętnymi nabywcami okazali się hodowcy bydła.

Właściwości wysłodzin browarnianych

To, że rolnicy zainteresowali się młótem browarnianym, wynika z jego doskonałego składu. Obecnie można kupić mokre wysłodziny albo suche, w zależności od potrzeb i stylu karmienia krów. Mokre wysłodziny nie mogą być długo przechowywane, chyba że zostaną poddane zakiszeniu. Suche wysłodziny natomiast są znacznie łatwiejsze w magazynowaniu, po pierwsze dlatego, że nie są podatne na gnicie, po drugie z uwagi na to, że po wysuszeniu zajmują mniej miejsca. To, co najważniejsze w wysłodzinach, to duża zawartość białka. W suchej masie stanowi ono ponad jedną trzecią, co czyni z młóta browarnianego doskonałą alternatywę dla innych, na ogół droższych wysokobiałkowych dodatków paszowych. Następnym cennym składnikiem, którego młóto zawiera dużo, jest błonnik. Usprawnia on pracę jelit i pozwala zachować dobre tempo trawienia, co jest szczególnie ważne dla przeżuwaczy. W młócie nie brakuje też cennych mikroelementów, które utrzymują zwierzęta w dobrej kondycji. Jednocześnie jest to naturalny i chętnie jedzony surowiec (szczególnie młóto po produkcji jasnego piwa, które jest wyjątkowo smakowite), łatwo dostępny i relatywnie tani. Jęczmień wspomaga laktację u wielu gatunków (także u ludzi!), warto więc podawać wysłodziny browarniane w okresie okołoporodowym i w czasie karmienia cieląt mlekiem matki. Mogą one także podnieść mleczność krów dojnych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.