Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Wysłodziny browarniane – ogólna charakterystyka
Wysłodziny browarniane – co to jest i skąd się bierze?
Wysłodziny browarniane, czyli inaczej młóto browarniane, to pozostałość po przemysłowej produkcji piwa. Młóto to resztki słodu jęczmiennego – wykiełkowanych ziaren jęczmienia, które są głównym surowcem wykorzystywanym do wytwarzania piwa (wbrew obiegowej opinii nie jest nim chmiel). W związku z dużym zapotrzebowaniem przemysłu piwnego na jęczmień, browary wytwarzają dużo odpadów jęczmiennych, czyli właśnie wysłodzin lub młóta browarnianego.Swego czasu młóto browarniane stanowiło naprawdę duży problem – mówi przedstawiciel firmy Domino, która specjalizuje się w dystrybucji wysłodzin browarnianych. – Co robić z taką ilością odpadów? Browary miały kłopot z magazynowaniem i usuwaniem młóta, a dodatkowo, jako surowiec organiczny i bardzo mokry, szybko się ono psuło. W końcu znalazł się ktoś, kto poddał wysłodziny browarniane analizom składu i okazało się, że nie trzeba ich usuwać – można je sprzedawać. Chętnymi nabywcami okazali się hodowcy bydła.
Właściwości wysłodzin browarnianych
To, że rolnicy zainteresowali się młótem browarnianym, wynika z jego doskonałego składu. Obecnie można kupić mokre wysłodziny albo suche, w zależności od potrzeb i stylu karmienia krów. Mokre wysłodziny nie mogą być długo przechowywane, chyba że zostaną poddane zakiszeniu. Suche wysłodziny natomiast są znacznie łatwiejsze w magazynowaniu, po pierwsze dlatego, że nie są podatne na gnicie, po drugie z uwagi na to, że po wysuszeniu zajmują mniej miejsca. To, co najważniejsze w wysłodzinach, to duża zawartość białka. W suchej masie stanowi ono ponad jedną trzecią, co czyni z młóta browarnianego doskonałą alternatywę dla innych, na ogół droższych wysokobiałkowych dodatków paszowych. Następnym cennym składnikiem, którego młóto zawiera dużo, jest błonnik. Usprawnia on pracę jelit i pozwala zachować dobre tempo trawienia, co jest szczególnie ważne dla przeżuwaczy. W młócie nie brakuje też cennych mikroelementów, które utrzymują zwierzęta w dobrej kondycji. Jednocześnie jest to naturalny i chętnie jedzony surowiec (szczególnie młóto po produkcji jasnego piwa, które jest wyjątkowo smakowite), łatwo dostępny i relatywnie tani. Jęczmień wspomaga laktację u wielu gatunków (także u ludzi!), warto więc podawać wysłodziny browarniane w okresie okołoporodowym i w czasie karmienia cieląt mlekiem matki. Mogą one także podnieść mleczność krów dojnych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana