młóto
12 kwietnia 2018

Kategoria:
Inne

Wysłodziny browarniane – ogólna charakterystyka
5 (100%) / 1 głosów

Wysłodziny browarniane – ogólna charakterystyka

Wysłodziny browarniane mogą być cennym surowcem albo problematycznym odpadem. To zależy do perspektywy. O ile dla dużych browarów ogromne ilości wysłodzin tworzone każdego dnia są problemem, o tyle dla hodowcy bydła mogą być dobrą alternatywą droższych wysokobiałkowych dodatków paszowych. Czym są wysłodziny browarniane i co warto o nich wiedzieć? Wszystko to znajdziesz poniżej!

Wysłodziny browarniane – co to jest i skąd się bierze?

Wysłodziny browarniane, czyli inaczej młóto browarniane, to pozostałość po przemysłowej produkcji piwa. Młóto to resztki słodu jęczmiennego – wykiełkowanych ziaren jęczmienia, które są głównym surowcem wykorzystywanym do wytwarzania piwa (wbrew obiegowej opinii nie jest nim chmiel). W związku z dużym zapotrzebowaniem przemysłu piwnego na jęczmień, browary wytwarzają dużo odpadów jęczmiennych, czyli właśnie wysłodzin lub młóta browarnianego.

Swego czasu młóto browarniane stanowiło naprawdę duży problem – mówi przedstawiciel firmy Domino, która specjalizuje się w dystrybucji wysłodzin browarnianych. – Co robić z taką ilością odpadów? Browary miały kłopot z magazynowaniem i usuwaniem młóta, a dodatkowo, jako surowiec organiczny i bardzo mokry, szybko się ono psuło. W końcu znalazł się ktoś, kto poddał wysłodziny browarniane analizom składu i okazało się, że nie trzeba ich usuwać – można je sprzedawać. Chętnymi nabywcami okazali się hodowcy bydła.

Właściwości wysłodzin browarnianych

To, że rolnicy zainteresowali się młótem browarnianym, wynika z jego doskonałego składu. Obecnie można kupić mokre wysłodziny albo suche, w zależności od potrzeb i stylu karmienia krów. Mokre wysłodziny nie mogą być długo przechowywane, chyba że zostaną poddane zakiszeniu. Suche wysłodziny natomiast są znacznie łatwiejsze w magazynowaniu, po pierwsze dlatego, że nie są podatne na gnicie, po drugie z uwagi na to, że po wysuszeniu zajmują mniej miejsca.

To, co najważniejsze w wysłodzinach, to duża zawartość białka. W suchej masie stanowi ono ponad jedną trzecią, co czyni z młóta browarnianego doskonałą alternatywę dla innych, na ogół droższych wysokobiałkowych dodatków paszowych. Następnym cennym składnikiem, którego młóto zawiera dużo, jest błonnik. Usprawnia on pracę jelit i pozwala zachować dobre tempo trawienia, co jest szczególnie ważne dla przeżuwaczy. W młócie nie brakuje też cennych mikroelementów, które utrzymują zwierzęta w dobrej kondycji. Jednocześnie jest to naturalny i chętnie jedzony surowiec (szczególnie młóto po produkcji jasnego piwa, które jest wyjątkowo smakowite), łatwo dostępny i relatywnie tani. Jęczmień wspomaga laktację u wielu gatunków (także u ludzi!), warto więc podawać wysłodziny browarniane w okresie okołoporodowym i w czasie karmienia cieląt mlekiem matki. Mogą one także podnieść mleczność krów dojnych.