18 października 2017

Kategoria:
Inne

Właściwości i zastosowanie wstrząsarek laboratoryjnych
5 (100%) / 1 głosów

Właściwości i zastosowanie wstrząsarek laboratoryjnych

Charakterystyka wstrząsarek

Jeden z kilku popularnych typów wstrząsarek, na którego przykładzie omówimy charakterystykę urządzeń, w laboratoryjnym żargonie nazywa się worteksem. Tego typu wytrząsarka ma silnik elektryczny z pionowo osadzonym wałkiem. Na jego wystającym końcu umieszczona jest gumowa nakładka. Jest ona wyprofilowana w taki sposób, by pasowała do kształtu dna próbówek. Tradycyjne próbówki mają walcowaty kształt i wykonywane są ze szkła. Mogą mieć okrągłe albo stożkowate dno. Stosowane są także próbówki specjalnego przeznaczenia, które na przykład umożliwiają prowadzenie reakcji pod wysokim ciśnieniem.

Dostępne są także próbówki grubościenne, wirówkowe. Nakładka we wstrząsarce jest osadzona mimośrodowo, tak aby oscylowała po okręgu, kiedy silnik jest włączony. Gdy jest do niej dociśnięte dno naczynia, na przykład omówionej próbówki z cieczą, drgania generowane przez urządzenie wprawiają płyn w ruch. Tworzy się wtedy wir – mówi nam przedstawiciel producenta urządzeń laboratoryjnych Biomix z miejscowości Mościcka.

Inne rozwiązania

Na rynku dostępne są także inne rodzaje wstrząsarek, które zamiast nakładki mają na przykład uchwyty dostosowane do ustalanych pojemników, na przykład erlenmajerek. Erlenmajerka, inaczej kolba Erlenmayera, to po prostu kolba stożkowa. Jest to szklane naczynie, które stanowi element podstawowego wyposażenia laboratoriów. Naczynia tego rodzaju służą do miareczkowania, możemy w niej obserwować zmiany zabarwienia roztworu. Może także służyć do ogrzewania roztworów wodnych, czy przechowywania substancji, albo ich mieszania za pomocą omawianej wstrząsarki. Producenci urządzeń tego typu otwierają się na potrzeby swoich klientów – jak w każdej branży starają się rozwijać i poszerzać swoją ofertę, by zyskać zadowolenie jak największej liczby klientów. Poza wstrząsarkami, wytrząsarkami laboratoryjnymi, oferują różnego rodzaj mieszadła oraz młynki laboratoryjne wibracyjne, kulowe i tnące.