ogrzewanie-pellet
10 maja 2018

Kategoria:
Inne

Właściwości i zastosowanie peletu
5 (100%) / 4 głosów

Właściwości i zastosowanie peletu

Pelet drzewny to paliwo, które zyskuje coraz większe znaczenie w technice grzewczej. Ma to przede wszystkim związek z dyrektywami Unii Europejskiej dotyczącymi polityki klimatycznej oraz ograniczenia zużycia paliw kopalnianych na rzecz paliw ekologicznych. Pelet drzewny jest bowiem surowcem całkowicie odnawialnym – można go wyprodukować z właściwie dowolnych roślin. Wzrost popytu na pelet drzewny – także w Polsce – może zatem tylko cieszyć. W związku z tym, że jego użycie jest coraz bardziej powszechne, warto zgłębić wiedzę na jego temat.

Pelet drzewny – podstawowe informacje

Wiemy już, że pelet może powstać z dowolnego rodzaju roślin. Najczęściej jednak produkuje isę go ze ścinek, trocin i wiórów. Materiały te sa najbardziej pożądane ze względu na ich wysoką kaloryczność, czyli wydajność w trakcie spalania. Spalając pelet wyprodukowany z tego typu odpadów wytworzymy znacznie więcej ciepła. Najczęściej spotykany pelet składa się w trzydziestu procentach z trocin pochodzących z drzew liściastych i w siedemdziesięciu procentach z trocin drzew iglastych. Jego produkcja zaczyna się od suszenia i rozdrabniania trocin. Są one następnie podgrzewane do momentu, w którym zawarta w ścinkach lignina zaczyna nabierać właściwości spajających. Gorąca, celulozowo‐ligninowa masa jest następnie granulowana. Ziarna peletu nie przekraczają zwykle średnicy ośmiu milimetrów i długości kilku centymetrów. Jednym z polskich dystrybutorów peletu drzewnego jest firma Multi.

Właściwości peletu drzewnego

Pelet jest świetnym paliwem do stosowania w pizzeriach, ciepłowniach, hotelach, muzeach, piekarniach i wszędzie tam, gdzie liczy się przede wszystkim czystość i wydajność. Spalanie peletu drzewnego nie niesie ze sobą konieczności częstego pozbywania się popiołu – zawartość popiołu w pelecie wynosi maksymalnie pól procenta. Podobnie niska jest zawartość wilgoci wynosząca do dziesięciu procent (zwykle około sześciu‐siedmiu). Dodatkowo, pelet pozbawiony jest substancji rakotwórczych i szkodliwych dla środowiska, nie wywołuje także alergii. Jego spalanie uwalnia minimalne ilości dwutlenku węgla, a jego kaloryczność plasuje się na poziomie 19000 kJ/kg, co oznacza, że pelet drzewny znajduje się w ścisłej czołówce wysokowydajnych paliw grzewczych. Najważniejsze jest przede wszystkim to, by wybierać pelet z certyfikacją DINplus. Wymusza on na producencie peletu coroczne poddawanie się audytom kontrolnym. Audyty mają za zadanie sprawdzić, czy produkcja spełnia wszelkie wymagane do zdobycia certyfikatu wymagania jakościowe.