dzialanie-miodu
23 listopada 2018

Kategoria:
Inne

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu
5 (100%) / 2 głosów

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu

Nazywany nektarem bogów. Niektórzy znawcy mitologii twierdzą, że rzeczywiście nim był. Ambrozja miała dawać bogom nieśmiertelność i wieczną młodość, była niesamowicie słodka i odżywcza, a rozcieńczoną pito w postaci trunku. Taki właśnie jest miód. Złocisty płyn, pokarm pszczół, skarbnica wartości odżywczych. W medycynie naturalnej polecany jako jeden z najpewniejszych produktów wspomagających utrzymanie zdrowia organizmu.

Wydawałoby się, że smak miodu znany jest każdemu z nas. Jednak jak się okazuje, na rynku jest wiele różnych odmian miodu, a każda charakteryzuje się właściwym sobie smakiem i działaniem. Spytaliśmy o to w pasiece Państwa Fujarskich, od trzech pokoleń zajmującej się już pszczelarstwem. Dowiedzieliśmy się nieco więcej o charakterystyce produkowanych tam miodów:

  • miody wielokwiatowe – są aromatyczne, a przy tym łagodne i słodkie,
  • miody rzepakowe – szczególnie słodkie i działające energetycznie,
  • miody lipowe – intensywne, lekko piekące i słodkie w smaku,
  • miody gryczane – ostre oraz dość gorzkie,
  • miody wrzosowe – mdło-słodkie, a zarazem ostre i gorzkie,
  • miody faceliowe – delikatne, lekko kwaskowate,
  • miody akacjowe – w smaku słodkie, troszkę mdłe, ale delikatne,
  • miody spadziowe – o subtelnym smaku, lekko żywicznym, cierpkim.

Wartość odżywcza

Miód jest zapasem na zimę dla pszczół. Posiada mnóstwo składników odżywczych i mikroelementów, które pomagają tym owadom przetrwać nawet najcięższe zimy, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Duże znaczenie odżywcze mają także zawarte w miodzie enzymy.

Miód – właściwości lecznicze

Miód jest też znanym od najdawniejszych czasów naturalnym antybiotykiem. Ma również właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Powszechnie wykorzystywane są również inne lecznicze właściwości miodu:

  • przyspieszać gojenie się ran
  • zmniejszać ryzyko powstania bliznowców
  • leczyć wrzody żołądka
  • działać przeciwbiegunkowo
  • obniżać ciśnienie tętnicze krwi
  • hamować procesy miażdżycowe
  • leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • koić nerwy, działać nasennie
  • pobudzać do pracy mózg (dzięki zawartej glukozie)
  • eliminować z organizmu ołów i inne metale ciężkie.

Warto wspomnieć o innych pszczelich skarbnicach składników odżywczych jakimi są pyłek kwiatowy, pierzga (to pyłek kwiatowy przygotowany na zimę, a więc jeszcze wzmocniony pszczelimi enzymami i miodem) i propolis. Posiadają one podobne składniki jak miód, jednak skumulowane w dużo większym stężeniu. Dlatego są bardzo polecane do codziennego stosowania zarówno leczniczo, jak i profilaktycznie w okresach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypy.