Artykuł sponsorowany

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu

Wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu
Nazywany nektarem bogów. Niektórzy znawcy mitologii twierdzą, że rzeczywiście nim był. Ambrozja miała dawać bogom nieśmiertelność i wieczną młodość, była niesamowicie słodka i odżywcza, a rozcieńczoną pito w postaci trunku. Taki właśnie jest miód. Złocisty płyn, pokarm pszczół, skarbnica wartości odżywczych. W medycynie naturalnej polecany jako jeden z najpewniejszych produktów wspomagających utrzymanie zdrowia organizmu. Wydawałoby się, że smak miodu znany jest każdemu z nas. Jednak jak się okazuje, na rynku jest wiele różnych odmian miodu, a każda charakteryzuje się właściwym sobie smakiem i działaniem. Spytaliśmy o to w pasiece Państwa Fujarskich, od trzech pokoleń zajmującej się już pszczelarstwem. Dowiedzieliśmy się nieco więcej o charakterystyce produkowanych tam miodów:
  • miody wielokwiatowe – są aromatyczne, a przy tym łagodne i słodkie,
  • miody rzepakowe – szczególnie słodkie i działające energetycznie,
  • miody lipowe – intensywne, lekko piekące i słodkie w smaku,
  • miody gryczane – ostre oraz dość gorzkie,
  • miody wrzosowe – mdło-słodkie, a zarazem ostre i gorzkie,
  • miody faceliowe - delikatne, lekko kwaskowate,
  • miody akacjowe – w smaku słodkie, troszkę mdłe, ale delikatne,
  • miody spadziowe – o subtelnym smaku, lekko żywicznym, cierpkim.

Wartość odżywcza

Miód jest zapasem na zimę dla pszczół. Posiada mnóstwo składników odżywczych i mikroelementów, które pomagają tym owadom przetrwać nawet najcięższe zimy, takich jak: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotyna. Duże znaczenie odżywcze mają także zawarte w miodzie enzymy.

Miód - właściwości lecznicze

Miód jest też znanym od najdawniejszych czasów naturalnym antybiotykiem. Ma również właściwości ogólnie wzmacniające, regenerujące i uodparniające. Powszechnie wykorzystywane są również inne lecznicze właściwości miodu:
  • przyspieszać gojenie się ran
  • zmniejszać ryzyko powstania bliznowców
  • leczyć wrzody żołądka
  • działać przeciwbiegunkowo
  • obniżać ciśnienie tętnicze krwi
  • hamować procesy miażdżycowe
  • leczyć schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • koić nerwy, działać nasennie
  • pobudzać do pracy mózg (dzięki zawartej glukozie)
  • eliminować z organizmu ołów i inne metale ciężkie.
Warto wspomnieć o innych pszczelich skarbnicach składników odżywczych jakimi są pyłek kwiatowy, pierzga (to pyłek kwiatowy przygotowany na zimę, a więc jeszcze wzmocniony pszczelimi enzymami i miodem) i propolis. Posiadają one podobne składniki jak miód, jednak skumulowane w dużo większym stężeniu. Dlatego są bardzo polecane do codziennego stosowania zarówno leczniczo, jak i profilaktycznie w okresach, kiedy jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia i grypy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.