Artykuł sponsorowany

W jaki sposób wykonuje się chemiczną korektę składu wody

W jaki sposób wykonuje się chemiczną korektę składu wody
Korekta chemiczna składu wody to proces polegający na takiej modyfikacji jej parametrów, aby mogła być ona bez przeszkód wykorzystana do różnych celów użytkowych. Woda o odpowiednich parametrach chemicznych stosowana jest bowiem w ciepłownictwie, chłodnictwie, a także w  przemyśle spożywczym. Korekcie poddawany jest zarówno skład chemiczny wody, jak i jej pH.

Obniżanie pH wody i usuwanie z niej związków organicznych

Poprawa parametrów chemicznych wody jest niezbędna do zapewnienia prawidłowej pracy instalacji wodnych oraz zapobiega tworzeniu się w nich osadów. Osady te mogą negatywnie wpływać zarówno na pracę całej instalacji, jak i na samą jakość wody. Mogą także przyczyniać się bezpośrednio do awarii instalacji oraz skracać jej żywotność. Korekta składu wody, inaczej nazywana także uzdatnianiem wody, przebiega najczęściej z wykorzystaniem specjalnych środków chemicznych, których zadaniem jest neutralizowanie niepożądanych substancji naturalnie występujących w wodzie. Środki chemiczne, w zależności od przeznaczenia wody, obniżają lub podnoszą jej pH oraz usuwają z niej związki organiczne, które występujące w zbyt dużych ilościach mogą przyczynić się do powstawania niekorzystnych osadów. Związki te mogą być także obniżane do bezpiecznego stężenia, które nie będzie miało negatywnego wpływu na stan oraz pracę instalacji wodnej. Dystrybucją takich środków i urządzeń do ich stosowania zajmują się takie firmy, jak np. Systemy uzdatniania wody Procon z Warszawy.

Uzdatnianie wody do celów ciepłowniczych oraz chłodniczych

Woda, która przepływa przez instalacje ciepłowniczą musi posiadać odpowiednie parametry, aby zagwarantować prawidłową pracę kotłów i urządzeń grzewczych. W tym celu usuwane są z niej związki, które mogą powodować powstawanie osadów, np. kamienia kotłowego, szlamu oraz korozji. Za pomocą środków chemicznych usuwane są przede wszystkim jony wapnia i magnezu. Woda kotłowa powinna posiadać także odpowiednie pH, dlatego zazwyczaj przeprowadza się proces jego redukcji. Podczas chemicznej korekcji wody kotłowej usuwane są z niej także związki żelaza i manganu, które bezpośrednio przyczyniają się do powstawania rdzy oraz zamulają wodę, co prowadzi do formowania się w instalacji szlamu. Podobnie przygotowywana jest woda przeznaczona do celów chłodniczych. W przeciwieństwie jednak do wody kotłowej woda chłodnicza musi być dodatkowo pozbawiona wszystkich składników mineralnych i organicznych. Chemiczna korekta wody chłodniczej ma więc za zadanie przede wszystkim zapobiegać namnażaniu się w instalacji mikroorganizmów wodnych, których rozwój może nieść za sobą negatywne skutki dla zdrowia ludzi.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.