9 stycznia 2018

Kategoria:
Inne

Rodzaje i właściwości folii
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje i właściwości folii

Różnego rodzaju folie to produkt obecny w naszym życiu niemal na każdym kroku. Spotkać je można w niemal każdym gospodarstwie domowym, a także w przemyśle – w branżach od gastronomicznej, przez wytwórczą, po budowlaną. Podstawowym zadaniem folii jest ochrona zabezpieczonych nią przedmiotów przed czynnikami zewnętrznymi. Cel ten może zostać zrealizowany na wiele sposobów, w zależności od typu folii.

W niniejszym artykule pragniemy przedstawić podstawowe rodzaje folii, nie skupiając się na materiałach wysoce specjalistycznych, takich jak choćby folie paroprzepuszczalne stosowane w izolacji budynków. Z folią aluminiową zaś do czynienia miał chyba każdy z nas, dlatego też skupimy się przede wszystkim na foliach z tworzyw sztucznych.

Folie polietylenowe

Do najpowszechniej wykorzystywanych należy folia polietylenowa (PE). Jest ona odporna na działanie wielu kwasów, zasad i soli, a także na dość niskie temperatury. Chroni zasadniczo przed przenikaniem wody i pary wodnej, występuje też w kilku wariantach, różniących się chociażby gęstością.

Warianty te oznacza się skrótami LDPE, MDPE lub HDPE, których pierwsze człony rozwijają się do angielskich słów „Low Density”, „Medium Density” oraz „High Density”, co tłumaczy się kolejno jako niską, średnią oraz wysoką gęstość. Dla ułatwienia przyjąć można, że im wyższa gęstość, tym wyższa odporność na uszkodzenia – ale z reguły również wyższa cena.

Szczególne właściwości

Większość rodzajów folii na etapie produkcji można poddać też rozmaitym zabiegom zmieniającym nieco ich właściwości. Zabiegiem takim jest na przykład barwienie, wzbogacanie przedłużającym żywotność stabilizatorem UV, modyfikacja poślizgu i antystatyczności (zależnie od wymagań transportu i składowania owiniętych folią produktów) czy zwiększanie wytrzymałości na rozciąganie w którymś z wymiarów (poprzeczne lub wzdłużne). – Folie mogą być też aktywowane pod nadruk, zadrukowywane albo znakowane specjalnymi, zielonymi bądź czarnymi znacznikami, a także mikroperforowane  – dodaje specjalista z produkującej je firmy Crespo z Łodzi.

Warianty dodatkowe

Wśród folii polietylenowych wyróżniamy ponadto te atestowane do kontaktu z żywnością, folie termokurczliwe (przydatne w pakowaniu produktów o nieregularnych kształtach metodą obkurczania w 150-180 st. C) oraz folie typu stretch – elastyczne i wytrzymałe, wykorzystywane do paletyzacji nawet kostki brukowej i cegieł.

Na koniec warto wspomnieć jeszcze o trzech rodzajach folii. Pierwszym jest znana doskonale wszystkim folia bąbelkowa, zabezpieczająca delikatne towary w transporcie. Drugi to mniej przejrzysta, za to bardzo korzystna cenowo folia PE z regranulatu, czyli odpadów opakowaniowych i technologicznych, której można użyć np. w transporcie wewnątrzzakładowym albo do tworzenia opakowań zbiorczych, gdy pojedyncze sztuki posiadają autonomiczne osłony. Ostatnim rodzajem jest zaś folia polipropylenowa (PP), która może przybierać postać również dwuosiowo orientowanej folii sztywnej (OPP).