Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rodzaje urządzeń chłodniczych
Szerokie zastosowanie agregatów chłodniczych
Do ochładzania różnego rodzaju urządzeń czy mroźni przemysłowych stosuje się agregaty chłodnicze. Są one potrzebne wszędzie tam, gdzie niezbędne jest utrzymywanie niskiej temperatury w danej komorze. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej, ale również niezbędne są m.in. w przemyśle farmaceutycznym. Agregaty są także używane w chłodniach samochodowych. Wydajność powinna być dostosowana do przeznaczenia danego urządzenia. Ze względu na rodzaj działania wyróżnia się m.in. agregaty absorpcyjne i agregaty skraplające. Specjalnym rodzajem agregatu są wytwornice wody lodowej. Ekspert z firmy Termo-Kaltex w Szczecinie tłumaczy:Są to wymienniki ciepła między wodą a powietrzem, które opierają się na działaniu freonu. Umożliwiają one wyprodukowanie chłodu kosztem niewykorzystanego ciepła.
Urządzenia chłodnicze w przemyśle spożywczym
Meble chłodnicze są niezbędne w sklepach branży spożywczej. Zalicza się do nich różnego rodzaju lady, regały, szafy chłodnicze czy wyspy mroźnicze. Wybór danego mebla zależny jest od jego przeznaczenia i asortymentu, który ma przechowywać. Magazynowanie gotowych produktów i półproduktów wymaga odpowiedniej wielkości komór chłodniczych, których pojemność może sięgać od kilku do nawet kilkudziesięciu metrów sześciennych. Komory chłodnicze nie tylko utrzymują niską temperaturę, ale także zabezpieczają produkty przed utratą masy w wyniku parowania wody i zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych.Kostkarki i łuskarki chłodnicze
Do urządzeń chłodniczych należą także kostkarki i łuskarki do lodu. Kostkarki popularne są wszędzie tam, gdzie serwuje się schłodzone napoje. Dzięki nim można przygotować duże ilości kostek lodu w krótkim czasie. Natomiast łuskarki znajdują zastosowanie w branży gastronomicznej, hotelarskiej i laboratoryjnej. Służą one do wytwarzania lodu w postaci podłużnych płatków, które posiadają odpowiednią temperaturę i strukturę. Tego rodzaju lód jest wygodnym sposobem ochładzania różnego rodzaju produktów. Zazwyczaj używa się go do mięsa i ryb.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana