9 kwietnia 2019

Kategoria:
Inne

Rodzaje urządzeń chłodniczych
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje urządzeń chłodniczych

Urządzenia chłodnicze służą do obniżania temperatury w określonym środowisku. Można je podzielić ze względu na budowę, jak i na zastosowanie. Czynnik, który poddawany jest chłodzeniu, to zazwyczaj powietrze albo woda. Podtrzymywanie niskiej temperatury jest niezbędne w przemyśle spożywczym począwszy od przechowywania surowych produktów, przez transport aż po lady chłodnicze w sklepach detalicznych.

Szerokie zastosowanie agregatów chłodniczych

Do ochładzania różnego rodzaju urządzeń czy mroźni przemysłowych stosuje się agregaty chłodnicze. Są one potrzebne wszędzie tam, gdzie niezbędne jest utrzymywanie niskiej temperatury w danej komorze. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w branży spożywczej, ale również niezbędne są m.in. w przemyśle farmaceutycznym. Agregaty są także używane w chłodniach samochodowych. Wydajność powinna być dostosowana do przeznaczenia danego urządzenia. Ze względu na rodzaj działania wyróżnia się m.in. agregaty absorpcyjne i agregaty skraplające. Specjalnym rodzajem agregatu są wytwornice wody lodowej. Ekspert z firmy Termo-Kaltex w Szczecinie tłumaczy:

Są to wymienniki ciepła między wodą a powietrzem, które opierają się na działaniu freonu. Umożliwiają one wyprodukowanie chłodu kosztem niewykorzystanego ciepła.

Urządzenia chłodnicze w przemyśle spożywczym

Meble chłodnicze są niezbędne w sklepach branży spożywczej. Zalicza się do nich różnego rodzaju lady, regały, szafy chłodnicze czy wyspy mroźnicze. Wybór danego mebla zależny jest od jego przeznaczenia i asortymentu, który ma przechowywać. Magazynowanie gotowych produktów i półproduktów wymaga odpowiedniej wielkości komór chłodniczych, których pojemność może sięgać od kilku do nawet kilkudziesięciu metrów sześciennych. Komory chłodnicze nie tylko utrzymują niską temperaturę, ale także zabezpieczają produkty przed utratą masy w wyniku parowania wody i zapobiegają rozwojowi bakterii gnilnych.

Kostkarki i łuskarki chłodnicze

Do urządzeń chłodniczych należą także kostkarki i łuskarki do lodu. Kostkarki popularne są wszędzie tam, gdzie serwuje się schłodzone napoje. Dzięki nim można przygotować duże ilości kostek lodu w krótkim czasie. Natomiast łuskarki znajdują zastosowanie w branży gastronomicznej, hotelarskiej i laboratoryjnej. Służą one do wytwarzania lodu w postaci podłużnych płatków, które posiadają odpowiednią temperaturę i strukturę. Tego rodzaju lód jest wygodnym sposobem ochładzania różnego rodzaju produktów. Zazwyczaj używa się go do mięsa i ryb.