12 czerwca 2017

Kategoria:
Inne

Rodzaje środków smarnych do przemysłu spożywczego
5 (100%) / 1 głosów

Rodzaje środków smarnych do przemysłu spożywczego

W trosce o jakość żywności oraz zdrowie konsumentów procesy produkcyjne, maszyny oraz substancje używane na terenach zakładów podlegają rygorystycznym normom. Dotyczy to także środków smarnych, które są niezbędne do sprawnej pracy maszyn, a które mogą mieć kontakt z żywnością. Jakie są rodzaje środków smarnych używanych w  przemyśle spożywczym?

Klasyfikacja środków smarnych używanych w przemyśle spożywczym

W trosce o jakość żywności powstała klasyfikacja środków smarnych, które mogą być używane w różnych warunkach w przemyśle spożywczym. Została ona opracowana przez NSF International – niezależną organizację pożytku publicznego, której celem jest dbałość o zdrowie publiczne m.in. przez wpływanie na jakość produkowanej żywności.

NSF jest światowym liderem w dziedzinie opracowywania standardów i certyfikacji produktów. Klasyfikując środki smarne stosowane w przemyśle spożywczym, organizacja sprawdza jego zgodność z przepisami FDA (Ministerstwa ds. Żywności i Leków). Obecnie klasyfikacja opracowana przez NSF stanowi referencję międzynarodową. Wyróżniony trzy klasy środków smarnych, które mogą być używane w produkcji żywności.

Pierwsza to NSF H2 – w tym przypadku nie może dojść do zanieczyszczenia żywności preparatem. W razie styczności żywność musi zostać zniszczona. Preparaty oznaczone H2 nadają się do używania wyłącznie w oddaleniu od miejsc procesów spożywczych.

Oznaczenie H1 wskazuje na środki smarne, które mogą być używane w przestrzeni procesowej, sporadycznie w kontakcie z żywnością. Dopuszczalne zanieczyszczenie to 10 ppm.

Grupa H3 to oleje, które mogą mieć bezpośrednią styczność z żywnością. Są używane w miejscach procesów spożywczych. Zaliczają się tu np. oleje roślinne.

Środki smarne dla przemysłu spożywczego i farmacji

Jednym z dystrybutorów środków smarnych stosowanych w przemyśle spożywczym oraz farmaceutycznym jest www.oiltrans.pl. W ofercie można znaleźć oleje i smary klasy H3, np. Finavestan – biały olej klasy medycznej. Może być wykorzystywany m.in. do smarowania maszyn mających kontakt z żywnością, jako dodatek przeciwwapienny, film ochronny i środek do uwalniania wyrobów z form. Stanowi także składnik wielu preparatów kosmetycznych i farmaceutycznych.

Jeśli chodzi o smary, dostępne są preparaty klasy H1 – czyli przeznaczone do sporadycznego kontaktu z żywnością. Jednym w nich jest SHC POLYREX. Jest to smar syntetyczny opracowany z myślą o pracy w wysokich temperaturach i w centralnych systemach smarowania.