Artykuł sponsorowany

Rodzaje olejów paszowych

Rodzaje olejów paszowych
Hodowane współcześnie rasy świń charakteryzują się bardzo wysokim zapotrzebowaniem energetycznym. Zalecanej kaloryczności nie da się zwykle uzyskać bez dodatku olejów do pasz. Dzięki postępowi w hodowli trzody chlewnej mamy dziś rasy, które mogą osiągać dzienny przyrost masy przekraczający 1000 g. By wykorzystać ten potencjał, niezbędne jest prawidłowe i odpowiednio zbilansowane żywienie. Co powinniśmy wiedzieć o natłuszczaniu paszy?

Wysoki poziom energii

Wysokie przyrosty masy zwierząt pociągają za sobą wyższe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dotyczy to zwłaszcza młodych świń. Pobierają niewielkie ilości paszy, a więc koncentracja energii w pokarmie powinna być bardzo wysoka. W zaleceniach żywieniowych możemy przeczytać, że energia w paszy dla prosiąt i warchlaków powinna wynosić 13,5-14 MJ w kilogramie. Jest to nieosiągalne bez dodatku tłuszczów roślinnych lub rybiego oleju. Natłuszczanie jest również zalecane w przypadku pasz dla tuczników. Należy je jednak nieco ograniczyć w końcowej fazie tuczu, ponieważ zbyt duża ilość tłuszczu w diecie może doprowadzić do pogorszenia mięsności zwierząt. Może się także pogorszyć jakość słoniny.

Nośnik witamin

Tłuszcz jest nie tylko źródłem energii. To także nośnik witamin lipofilnych - witamin A, D3, E i K. Dodatkowo, to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które również są niezbędne w zdrowej diecie. Dzięki tym związkom poprawia się kondycja zdrowotna świń. Są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i stymulują rozwój układu nerwowego, poprawiają też jakość tłuszczu śródmięśniowego. W przypadku loch karmiących - odpowiednio wzbogacona dieta zapobiega zbytniej utracie masy ciała z powodu laktacji. Ciekawostką jest, że dzięki natłuszczeniu paszy zmniejszamy pylenie - dowiadujemy się od firmy FeedOil ze Szczecina. Zmniejszenie pylenia ogranicza straty paszy i przeciwdziała chorobom układu oddechowego. Zarówno trzody, jak i... pracowników chlewni.

Rodzaje olejów

Najczęściej stosowany olej do natłuszczania paszy to olej sojowy. Dodatek tego oleju sprawia, że pasza ma lepszą konsystencję. Jest bardziej przyjazna dla zwierząt, przez co chętnie spożywania. Warto zwrócić uwagę na to, że energia metaboliczna olejów może być inna dla drobiu, a inna dla trzody. Olej rzepakowy jest również popularnym natłuszczaczem pasz. Ma wysoką energię metaboliczną, korzystnie działa na trawienie. Olej rzepakowy ma także wysoką wartość odżywczą i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Aminokwasy, które są w nim zawarte, to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rynny natomiast posiada wysoką zawartość kwasów Omega-3. Również poprawia smak paszy i jej wartość energetyczną. Sprawdzony producent na pewno doradzi nam, jaką mieszankę kwasów tłuszczowych dobrać, by dieta naszych zwierząt była optymalna.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.