23 lutego 2017

Kategoria:
Inne

Rodzaje olejów paszowych
5 (100%) / 2 głosów

Rodzaje olejów paszowych

Hodowane współcześnie rasy świń charakteryzują się bardzo wysokim zapotrzebowaniem energetycznym. Zalecanej kaloryczności nie da się zwykle uzyskać bez dodatku olejów do pasz. Dzięki postępowi w hodowli trzody chlewnej mamy dziś rasy, które mogą osiągać dzienny przyrost masy przekraczający 1000 g. By wykorzystać ten potencjał, niezbędne jest prawidłowe i odpowiednio zbilansowane żywienie. Co powinniśmy wiedzieć o natłuszczaniu paszy?

Wysoki poziom energii

Wysokie przyrosty masy zwierząt pociągają za sobą wyższe zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dotyczy to zwłaszcza młodych świń. Pobierają niewielkie ilości paszy, a więc koncentracja energii w pokarmie powinna być bardzo wysoka. W zaleceniach żywieniowych możemy przeczytać, że energia w paszy dla prosiąt i warchlaków powinna wynosić 13,5-14 MJ w kilogramie. Jest to nieosiągalne bez dodatku tłuszczów roślinnych lub rybiego oleju. Natłuszczanie jest również zalecane w przypadku pasz dla tuczników. Należy je jednak nieco ograniczyć w końcowej fazie tuczu, ponieważ zbyt duża ilość tłuszczu w diecie może doprowadzić do pogorszenia mięsności zwierząt. Może się także pogorszyć jakość słoniny.

Nośnik witamin

Tłuszcz jest nie tylko źródłem energii. To także nośnik witamin lipofilnych – witamin A, D3, E i K. Dodatkowo, to także źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które również są niezbędne w zdrowej diecie. Dzięki tym związkom poprawia się kondycja zdrowotna świń. Są odpowiedzialne za prawidłowy wzrost i stymulują rozwój układu nerwowego, poprawiają też jakość tłuszczu śródmięśniowego. W przypadku loch karmiących – odpowiednio wzbogacona dieta zapobiega zbytniej utracie masy ciała z powodu laktacji. Ciekawostką jest, że dzięki natłuszczeniu paszy zmniejszamy pylenie – dowiadujemy się od firmy FeedOil ze Szczecina. Zmniejszenie pylenia ogranicza straty paszy i przeciwdziała chorobom układu oddechowego. Zarówno trzody, jak i… pracowników chlewni.

Rodzaje olejów

Najczęściej stosowany olej do natłuszczania paszy to olej sojowy. Dodatek tego oleju sprawia, że pasza ma lepszą konsystencję. Jest bardziej przyjazna dla zwierząt, przez co chętnie spożywania. Warto zwrócić uwagę na to, że energia metaboliczna olejów może być inna dla drobiu, a inna dla trzody. Olej rzepakowy jest również popularnym natłuszczaczem pasz. Ma wysoką energię metaboliczną, korzystnie działa na trawienie. Olej rzepakowy ma także wysoką wartość odżywczą i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Aminokwasy, które są w nim zawarte, to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej rynny natomiast posiada wysoką zawartość kwasów Omega-3. Również poprawia smak paszy i jej wartość energetyczną. Sprawdzony producent na pewno doradzi nam, jaką mieszankę kwasów tłuszczowych dobrać, by dieta naszych zwierząt była optymalna.