Artykuł sponsorowany

Rodzaje kruszyw mineralnych. Podstawowa klasyfikacja

Rodzaje kruszyw mineralnych. Podstawowa klasyfikacja
Kruszywa mineralne to materiały sypkie pozyskiwane ze skał występujących w naturze, poddawane (choć nie zawsze) obróbce mechanicznej. Podobnie jak kruszywa sztuczne, znajdują zastosowanie w przemyśle budowlanym – m.in. przy wytwarzaniu betonów oraz zapraw, elementów ścian i stropów, jak również w charakterze podsypki wyrównującej/izolacyjnej. W jaki sposób dzielimy kruszywa mineralne? Szczegóły poniżej. Kruszywa mineralne podlegają podziałowi według trzech głównych kryteriów. Należą do nich rodzaj surowca skalnego/sposób uzyskania, uziarnienie kruszywa oraz gęstość objętościowa.

Rodzaj surowca skalnego/sposób uzyskania

Wziąwszy pod uwagę rodzaj surowca skalnego i sposób jego uzyskania, wyróżniamy kruszywa niekruszone oraz łamane. Kruszywa niekruszone mogą być wydobywane w formie gotowej do wykorzystania (np. piasek rzeczny, pospółka) bądź też poddawane płukaniu i frakcjonowaniu w celu odsiania pyłów i cząstek pochodzenia organicznego oraz uzyskania kruszywa o ściśle określonych parametrach ziaren. Kruszywa łamane – jak sama nazwa wskazuje – podlegają natomiast procesowi łamania, tj. mechanicznego rozdrabniania skał litych (dolomitów, granitów, marmurów, piaskowców, wapieni i in.). Efektem całej procedury jest otrzymanie kruszywa o różnym stopniu granulacji – np. w postaci mączki, tłucznia, kamienia łamanego, grysu czy też mieszanki kruszyw frakcjonowanych/niefrakcjonowanych.

Uziarnienie kruszywa mineralnego

Uziarnienie kruszywa oznacza zawartość poszczególnych frakcji określoną w procentach. Frakcją jest natomiast zbiór ziaren o wymiarach ograniczonych dwoma kolejnymi sitami o określonej wielkości kwadratowych oczek. Frakcja 4-8 oznacza ziarna przechodzące przez sito o wielkości oczek 8 mm i zatrzymujące się na sicie o wielkości 4 mm. Pod względem uziarnienia, możemy wyróżnić kruszywo drobne (średnica ziaren do 2 mm), średnie (2-63 mm), a także grube (powyżej 63 mm). Jak to się przekłada na rzeczywistość?
Do grupy kruszywa drobnego zaliczamy np. piasek. Żwir mieści się w zakresie 2-63 mm, zatem jest kruszywem o średnim uziarnieniu. Średnica ziaren pospółki, stanowiącej mieszaninę piasku i żwiru, nie przekracza 16 mm. Na odrębną wzmiankę zasługują również otoczaki, które są klasyfikowane jako kruszywo grube. Uziarnienie oscyluje tu w zakresie 63-250 mm – objaśnia przedstawiciel firmy Kruszywa Polskie S.A. oferującej wysokiej klasy kruszywa bazaltowe i mineralne, w tym żwiry płukane oraz mieszanki piaskowo-żwirowe.
Kruszywa z grupy drobnej (piasek, mączka…) stosuje się przede wszystkim przy tworzeniu zapraw murarsko-tynkarskich, podsypek wyrównujących na twardych podłożach oraz w charakterze wypełnienia między kruszywami grubszymi w mieszankach betonowych. Kruszywa średnie (np. żwir, tłuczeń) stanowią wiodący składnik mieszanek betonowych. Stosuje się je przy wyrównywaniu i utwardzaniu podłoża gruntowego. Kruszywa grube (m.in. otoczaki czy kamienie łamane) są używane do utwardzania gruntu i do budowy murów. Mogą też posłużyć jako uzupełnienie mieszanki betonowej w tzw. betonach rodzynkowych.

Gęstość objętościowa i inne parametry

Przez gęstość objętościową rozumiemy stosunek masy materiału do jego objętości (kg/m 3). Kierując się tymi wytycznymi, możemy sklasyfikować kruszywa lekkie (gęstość poniżej 1800 kg/m 3), zwykłe (1800-3000 kg/m 3) oraz ciężkie (gęstość przekraczająca wartość 3000 kg/m 3). Poszukując dokładnych informacji o parametrach danego kruszywa, należy odwiedzić strony internetowe producentów, takich jak wspomniana już firma Kruszywa Polskie. Powinny się tam znajdować deklaracje właściwości użytkowych. Prezentują one zasadnicze charakterystyki, właściwości i specyfikacje techniczne wszystkich dostępnych kruszyw wraz ze wskazaniem zamierzonego zastosowania oraz norm, w oparciu o które materiały zostały przebadane. Otrzymując dostęp do tak kluczowych informacji zyskujemy pewność, czy dane kruszywo mineralne spełnia nasze oczekiwania i czy faktycznie chcemy się w nie zaopatrzyć.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.