20 stycznia 2017

Kategoria:
Inne

Rodzaje grzybów hodowlanych
5 (100%) / 2 głosów

Rodzaje grzybów hodowlanych

Większość odmian grzybów jadalnych to grzyby leśne, które występują tylko sezonowo. Są jednak takie rodzaje grzybów, które można zajadać cały rok, ponieważ wyrastają w specjalnych hodowlach. Do tych drugich należą pieczarki i boczniaki.

Pieczarki

W naszym hoduje się pieczarki, które występują w 20 odmianach. Pieczarki rosną również na łąkach, jednak tych nie powinno się zbierać – wchłaniają one różnego rodzaju substancje, w tym także te trujące.

W przeciwieństwie do grzybów typowo leśnych, pieczarki z łatwością poddają się hodowli. Jako, że są one grzybami saprofitycznymi (czerpią substancje odżywcze i energię z obumarłych szczątków roślinnych), to nie są wymagające i mogą rosnąć dosłownie wszędzie – można uprawiać je nawet w piwnicy, w warstwowo ustawionych skrzynkach. Jedyne, czego potrzebują to odpowiednio wysoka temperatura, ciemność i wilgotność oraz właściwe podłoże (słoma z nawozem końskim)

Choć grzyby z zasady nie posiadają wielu wartości odżywczych, to pieczarki są świetnym uzupełnieniem zdrowej diety – zawierają 3% białka, tyle samo węglowodanów i niecały procent błonnika. Ponadto, bogate są w potas i fosfor, zawierają niewielkie ilości wapnia, żelaza i jodu, a także śladowe ilości witamin E, C oraz tych z grupy B. Są również łatwe w przygotowaniu.

Pieczarki to jedyne grzyby, które można jeść na surowo, dlatego świetnie sprawdzą się jako składnik surówek oraz sałatek. Można podawać je również w postaci duszonej, smażonej i marynowanej. – przekonuje nasz rozmówca z firmy Rawona zajmującej się produkcją pieczarek.

Boczniaki

Grzybami, które coraz bardziej zyskują na popularności w naszym kraju są boczniaki. Ich znakiem charakterystycznym są biały trzon i duży, gładki, jasny kapelusz, który ma barwę kremowo-białą lub kości słoniowej. Boczniaki hodowane są w dużych ilościach. Mogą rosnąć zarówno na drewnie bukowym i topolowym, jak i na słomie czy innego rodzaju substratach roślinnych. Do ich hodowli niepotrzebne są wyjątkowe umiejętności – mogą nią zajmować się również amatorzy.

Boczniaki są wspaniałymi zamiennikami świeżych grzybów leśnych, ponieważ mają zaskakująco wiele zalet. Poza ogromnymi walorami smakowymi, posiadają znaczne wartości odżywcze – bogate są  w witaminy z grupy B, witaminy PP, niacyny i wiele związków mineralnych, w tym potas, wapń, magnez, sód, żelazo, fosfor i cynk. Co więcej, zawierają także sporą ilość białka, a w ich owocnikach odkryto obecność B-D-glukany, czyli substancji o działaniu antyrakowym. Warto również wspomnieć, że boczniaki bogate są także w kwas foliowy i enzymy powodujące obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, dlatego warto je włączyć do swojej diety.

Jak widać, grzyby hodowlane posiadają wiele zalet, dzięki którym mogą być atrakcyjnymi składnikami przyrządzanych przez nas potraw. W przeciwieństwie do grzybów leśnych, są nie tylko łatwiej dostępne, ale również bardziej korzystne pod względem wartości odżywczych oraz ceny.