Artykuł sponsorowany

Produkty dla cukiernictwa. Przegląd ofertowy

Produkty dla cukiernictwa. Przegląd ofertowy
Przemysł cukierniczy to branża prężnie rozwijająca się. Do wyrobów stosuje się produkty cukiernicze, które usprawniają proces tworzenia, a także wzbogacają smak i aromat produktów. Dzięki m.in. pomadom, polewom, czekoladom i wyrobom specjalistycznym ciasta, ciastka i pieczywo cukiernicze nie tylko kusi wyglądem, ale również ma pyszny smak i jest trwałe. Jakie produkty dla cukiernictwa stosuje się najczęściej?

Najpopularniejsze produkty dla cukiernictwa: pomady, fondanty, polewy i czekolady

W przemyśle cukierniczym najpopularniejszym wykończeniem ciast, ciastek i pieczywa cukierniczego jest pomada wodna. Ma białą barwę, jednak zależnie od ilości wody może mieć różne odcienie bieli aż do uzyskania wysokiej przezroczystości. Pomady są tak często wykorzystywane, gdyż nadają się zarówno do barwienia, jak i aromatyzowania. Aby jej użyć należy ją podgrzać w łaźni wodnej do ok. 40°C oraz dodać maksymalnie 5% wody. Tak przygotowana pomada nadaje się do glazurowania wyrobów. Warto podkreślić, że w wielu ofertach  dostępne są również pomady gotowe do użycia. Oprócz tych dostępne są także pomady smakowe (np. toffi, mleczna), które świetnie nadają się do produkcji nadzień czekoladek i pralin. Specjalistyczną pomadą idealną do glazurowania np. serników czy makowców, a także dużych powierzchni wyrobów cukierniczych jest Fondant Soft . Pomada ta dzięki zastosowanej technologii jest bardziej ciągliwa i elastyczna oraz biała. Tak jak pomada tradycyjna nadaje się do aromatyzowania oraz barwienia. Wśród fondantów popularnością cieszy się Fondant Spray, który dzięki składnikom nadaje się do produktów mrożonych. W ofertach firm występują także fondanty stosowane do nadziewania czekoladek i pralin. Przedsiębiorstwo cukiernicze nie może się również obejść bez polew i mas cukierniczych. Najczęściej stosuje się polewy kakaowe, białe i czekoladopodobne. Ponadto, do oblewania wyrobów cukierniczych stosuje się także tradycyjną czekoladę – ciemną, mleczną lub białą.

Cukiernicze produkty specjalistyczne – syropy glukozowe i sztuczny miód

Produkty dla cukiernictwa to również wyroby specjalistyczne. Zalicza się do nich m.in. syrop glukozowy, który pełni wiele ważnych funkcji. Zależnie od potrzeby może np. spulchniać, wiązać, sklejać, utrzymywać wilgoć lub poprawiać teksturę. Stosowany jest również jako stabilizator smaku i zapachu, dlatego często dodaje się go do dżemów, soków, musów itp. Ponadto, syrop glukozowy reguluje słodycz i higroskopijność (podatność niektórych substancji na wchłanianie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą). Ponadto, wykorzystywany jest również syrop glukozowo-fruktozowy i syrop wysokoglukozowy, które nadają wyrobom plastyczności, puszystości i połysku. Wśród produktów dla cukiernictwa wyróżnia się także miód sztuczny, który wykonany na bazie syropu glukozowo-fruktozowego świetnie sprawdza się jako zamiennik naturalnego miodu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.