Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Produkty dla cukiernictwa. Przegląd ofertowy
Najpopularniejsze produkty dla cukiernictwa: pomady, fondanty, polewy i czekolady
W przemyśle cukierniczym najpopularniejszym wykończeniem ciast, ciastek i pieczywa cukierniczego jest pomada wodna. Ma białą barwę, jednak zależnie od ilości wody może mieć różne odcienie bieli aż do uzyskania wysokiej przezroczystości. Pomady są tak często wykorzystywane, gdyż nadają się zarówno do barwienia, jak i aromatyzowania. Aby jej użyć należy ją podgrzać w łaźni wodnej do ok. 40°C oraz dodać maksymalnie 5% wody. Tak przygotowana pomada nadaje się do glazurowania wyrobów. Warto podkreślić, że w wielu ofertach dostępne są również pomady gotowe do użycia. Oprócz tych dostępne są także pomady smakowe (np. toffi, mleczna), które świetnie nadają się do produkcji nadzień czekoladek i pralin. Specjalistyczną pomadą idealną do glazurowania np. serników czy makowców, a także dużych powierzchni wyrobów cukierniczych jest Fondant Soft . Pomada ta dzięki zastosowanej technologii jest bardziej ciągliwa i elastyczna oraz biała. Tak jak pomada tradycyjna nadaje się do aromatyzowania oraz barwienia. Wśród fondantów popularnością cieszy się Fondant Spray, który dzięki składnikom nadaje się do produktów mrożonych. W ofertach firm występują także fondanty stosowane do nadziewania czekoladek i pralin. Przedsiębiorstwo cukiernicze nie może się również obejść bez polew i mas cukierniczych. Najczęściej stosuje się polewy kakaowe, białe i czekoladopodobne. Ponadto, do oblewania wyrobów cukierniczych stosuje się także tradycyjną czekoladę – ciemną, mleczną lub białą.Cukiernicze produkty specjalistyczne – syropy glukozowe i sztuczny miód
Produkty dla cukiernictwa to również wyroby specjalistyczne. Zalicza się do nich m.in. syrop glukozowy, który pełni wiele ważnych funkcji. Zależnie od potrzeby może np. spulchniać, wiązać, sklejać, utrzymywać wilgoć lub poprawiać teksturę. Stosowany jest również jako stabilizator smaku i zapachu, dlatego często dodaje się go do dżemów, soków, musów itp. Ponadto, syrop glukozowy reguluje słodycz i higroskopijność (podatność niektórych substancji na wchłanianie wilgoci lub nawet wiązanie się z wodą). Ponadto, wykorzystywany jest również syrop glukozowo-fruktozowy i syrop wysokoglukozowy, które nadają wyrobom plastyczności, puszystości i połysku. Wśród produktów dla cukiernictwa wyróżnia się także miód sztuczny, który wykonany na bazie syropu glukozowo-fruktozowego świetnie sprawdza się jako zamiennik naturalnego miodu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana