uzdatnianie-wody
27 czerwca 2018

Kategoria:
Inne

Metody uzdatniania wody. Przegląd rozwiązań
5 (100%) / 1 głosów

Metody uzdatniania wody. Przegląd rozwiązań

Uzdatnianie wody ma na celu poprawienie jej jakości – tak, aby nadawała się do spożycia bądź też uzyskała miękkość optymalną dla potrzeb przemysłowych. W wyniku uzdatniania woda zmienia swój skład chemiczny. Do osiągnięcia tego celu wykorzystuje się rozmaite procesy – między innymi chemiczne, fizyczne i mechaniczne. Wybrane metody pozyskiwania uzdatnionej wody prezentujemy dla Państwa poniżej. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do lektury.

Odżelazianie

W procesie odżelaziania rozpuszczone w wodzie związki żelaza podlegają przekształceniu w formy nierozpuszczalne, po czym osadza się je na specjalnym filtrze, na odpowiednim złożu. Dlaczego nadmiar żelaza jest niekorzystny dla wody? Dlatego że zmienia negatywnie jej barwę i mętność, co przekłada się na pogorszenie właściwości organoleptycznych – powoduje nieprzyjemny zapach i metaliczny posmak. Taka woda pozostawia też rdzawe osady na instalacjach i urządzeniach sanitarnych. Procesem podobnym do odżelaziania jest odmanganianie (usunięcie nadmiaru manganu), które wykonuje się z tych samych przyczyn, w dokładnie taki sam sposób.

Zmiękczanie

W procesie zmiękczania wody z cieczy usuwane są związki i substancje, które wywołują jej twardość. Przeważnie są to magnez oraz wapń. Pozostawiają one bardzo charakterystyczny biało-szary nalot – np. na sprzętach gospodarstwa domowego typu pralki czy zmywarki. Najbardziej rozpowszechnione jest zmiękczanie jonitowe, uzyskiwane w procesie wymiany jonowej w zmiękczaczach kolumnowych. Częstotliwość regeneracji żywicy jonowymiennej pozostaje w ścisłej zależności z twardością wody oraz jej zużyciem. W oparciu o to kryterium dobiera się również odpowiedni zmiękczacz. Zmiękczanie wody warto przeprowadzać regularnie, co wpłynie na przedłużenie żywotności sprzętów (urządzeń grzewczych, sanitarnych, kuchennych i in.). Dzięki zmiękczaniu można też zredukować ilość stosowanych detergentów i środków piorących. Wreszcie na zmiękczoną wodę lepiej reaguje skóra, która staje się bardziej miękka i nawilżona.

Demineralizacja metodą RO (odwrócona osmoza)

Demineralizacja wody metodą odwróconej osmozy (RO) to proces membranowy, w wyniku którego istnieje możliwość oddzielenia zanieczyszczeń rozpuszczalnych i koloidalnych występujących w wodzie. W przebiegu procesu dochodzi do usunięcia wszelkiego typu szkodliwych drobnoustrojów i towarzyszących im zanieczyszczeń mechanicznych. Uzyskana w rezultacie woda jest niemal całkowicie odsolona. Zastosowanie tej metody wymaga zaopatrzenia w system odwróconej osmozy. Tego typu technologiami dysponuje m.in. firma GLOBAL CONCEPTS 2000 POLSKA, zajmująca się wdrażaniem metod uzdatniania wody przemysłowej.

Filtracja

Filtracja wody może przebiegać na wiele sposobów. Wyróżniamy m.in. filtrację mechaniczną. Filtry mechaniczne to urządzenia o bardzo prostej konstrukcji – zakładane przed filtrami głównymi, łatwe do zamontowania, nie wywołują dużego spadku ciśnienia w instalacjach. Pomagają przede wszystkim w pozbyciu się piasku, rdzy, zawiesin i utlenionych związków żelaza. Do innych stosowanych metod filtrowania zaliczamy m.in. filtrację mineralną oraz filtrację polegająca na przepuszczeniu wody przez złoże z węgla aktywnego. Filtry węglowe są stosowane przede wszystkim w sytuacjach wymagających poprawienia barwy, zapachu oraz smaku wody.

Dezynfekcja

Dezynfekcja to popularna metoda uzdatniana wody, mająca za zadanie wyniszczenie żywych i przetrwalnikowych form organizmów patogennych oraz zapobieżenie ich ponownemu rozwojowi w sieci wodociągowej. Szeroko rozpowszechniona jest dezynfekcja chemiczna (np. ozonowanie, chlorowanie, fluorowanie). Poza różnymi preparatami chemicznymi istnieje też możliwość przeprowadzenia dezynfekcji promieniowaniem UV (do tego celu stosuje się specjalne lampy).

Aeracja

Aeracja to inaczej napowietrzanie. Specjalne napowietrzacze są powszechnie wykorzystywane w instalacjach uzdatniania wody i sprawiają, że z cieczy wytrącane są niechciane związki chemiczne. Chodzi przede wszystkim o rozpuszczone gazy, pogorszające smak i zapach wody. W wyniku aeracji zwiększa się zawartość tlenu w wodzie, a jednocześnie usuwane są dwutlenek węgla, siarkowodór i azot amonowy. Aeratory są tak przydatne, że stosuje się je na otwartych akwenach, dla utrzymania odpowiednich warunków tlenowych w rzekach, stawach, jak również jeziorach.