Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Metody uzdatniania wody chłodzącej
Zmiękczanie, odsalanie i metody chemiczne
Badaniem i analizą wody, a następnie jej uzdatnianiem, zajmują się wyspecjalizowane w tym firmy, takie jak np. Global Concepts 2000 Polska. Woda służąca do zasilania obiegów chłodzenia może być przygotowana z wykorzystaniem różnych metod jej uzdatniania. Najskuteczniejszymi metodami są te, które prowadzą do jej maksymalnego odsolenia oraz poprawy jej jakości z wykorzystaniem środków chemicznych. Ich zadaniem jest zwiększenie termostabilności wody obiegowej oraz zmniejszenie jej korozyjności i osadotwórczości. Najczęściej stosowanymi metodami uzdatnienia wody chłodzącej są:- Stacje zmiękczania wody – jest to metoda, którą najczęściej wykorzystuje się do usuwania lub zmniejszania twardości wody uzupełniającej układy chłodzenia. Metoda ta jest odpowiednia do wód, które uzupełniają obieg chłodzenia. Koszt korzystania z tej metody jest niewielki, co bezpośrednio wpływa na jej popularność.
- Dozowanie inhibitorów – są to substancje chemiczne, które posiadają zdolność do spowolnienia lub kompletnego zatrzymania procesów korozyjnych obecnych w środowisku wodnym. Do tego celu wykorzystuje się inhibitory pasywujące oraz inhibitory adsorbcyjne. Nowoczesne inhibitory są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i nietoksyczne.
- Stabilizatory twardości oraz antyskalanty – substancje chemiczne, które dodane do wody zapobiegają osadzaniu się trudno rozpuszczalnych soli na elementach urządzeń chłodniczych. Ich stosowanie wydłuża sprawną pracę instalacji oraz zapobiega awariom urządzeń chłodzących.
- Odsalanie – jest to bardzo ważny proces regulujący całkowite stężenie soli w wodzie obecnej w układzie chłodzącym oraz pozwalający dodatkowo na redukcję nierozpuszczalnych zanieczyszczeń pochodzenia organicznego i nieorganicznego. Jest jedną z podstawowych i najważniejszych metod uzdatniania wody chłodzącej.
- Uzdatnianie biocydami – wyróżnia się dwa rodzaje biocydów. Pierwsza ich grupa to biocydy utleniające, które dodaje się do wody w celu wyeliminowania z niej porostów oraz makroflory wodnej. Biocydy utleniające są środkami chemicznymi bardzo skutecznymi w eliminowaniu organizmów bytujących w nieuzdatnionej wodzie. Najpopularniejszymi biocydami z tej grupy są chlor, ozon oraz nadtlenek wodoru. Druga grupa to biocydy nieutleniające czyli substancje organiczne, które oddziaływają tylko na niektóre mikroorganizmy bytujące w wodzie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana