27 października 2017

Kategoria:
Inne

Jak kupić dobry węgiel?
5 (100%) / 1 głosów

Jak kupić dobry węgiel?

Z uwagi na duży udział kotłów węglowych, ten rodzaj opału wciąż pozostaje bardzo popularny w Polsce. Gdy zbliża się sezon grzewczy, wiele gospodarstw domowych zaopatruje się w węgiel. Ponieważ jest to znaczny wydatek, warto zorientować się, jakie rodzaje węgla są na rynku i za co tak naprawdę płacimy. Oto na co należy zwrócić uwagę podczas zaopatrywania się w węgiel.

Węgiel węglowi nierówny! Poznaj rodzaje węgla

W zależności od miejsca wydobycia, jakości złoża czy przechowywania węgiel będzie miał nie tylko inny wygląd, ale też właściwości. Klientom zależy na tym, aby był kaloryczny, czyli dostarczał dużo ciepła, długo się palił (czyli był wydajny), a przy tym – niedrogi.

Niestety, ideału nie ma – mówi przedstawiciel sklepu Węglo Smyk.Węgiel nie może być jednocześnie wysokiej jakości, kaloryczny, a przy tym tani i wydajny. Jest jednak tyle jego typów i gatunków, że z łatwością dobierzemy coś do zasobności swojego portfela i rodzaju kotła, z którego korzystamy.

Handlowy podział węgla na opał

Zróżnicowanie wynikające z wyżej wymienionych czynników znalazło swoje odzwierciedlenie w sortymentach oferowanego na rynku węgla opałowego. Jakie jego rodzaje są dostępne?

  • Ekogroszek – węgiel o niewielkiej granulacji, za to stosunkowo wysokiej kaloryczności. Surowiec przeznaczany na ekogroszek jest starannie selekcjonowany, dokładnie oczyszczany i wzbogacany w celu uzyskania jak najlepszych parametrów. Daje mało popiołu i jest jedną z bardziej czystych i bezpiecznych odmian węgla na opał.
  • Orzech zalicza się do tzw. węgli grubych. Wyróżnia się wysoką wartością opałową. Używa się go w kotłach zasypowych zarówno starszych, jak i nowoczesnych.
  • Ekomiał – miał produkowany z ekogroszku. Daje dość dużo ciepła przy niewielkiej ilości popiołu. To uniwersalny i łatwo dostępny opał, który sprawdza się szczególnie w piecach z podajnikami.
  • Kostka – cechuje się dużymi bryłami, wysoką kalorycznością, dużą wydajnością. Te cechy sprawiają, że jest do dość droga odmiana węgla.
  • Koks to produkt porównywalny pod względem kaloryczności z kostką, jednak dokładnie oczyszczony z gazów i siarki. Spala się długo i wydajnie, a przy tym mniej zanieczyszcza środowisko.

Co jeszcze jest ważne przy wyborze węgla?

Wielkość granulacji węgla i jego wartość opałowa to nie wszystko. Warto przyjrzeć się węglowi przed kupnem lub udać się do sprawdzonego sprzedawcy. Zdecydowanie lepiej kupować polski węgiel, ponieważ jest on lepiej osuszany i oczyszczany z kamieni i pyłów oraz twardszy, a przez to mniej się kruszy.  Suchy i czysty węgiel jest znacznie lżejszy i lepiej się pali. Dokładne oględziny będą korzystne dla kieszeni i środowiska.