24 maja 2017

Kategoria:
Inne

Jakie korzyści daje demineralizacja wody za pomocą odwróconej osmozy
5 (100%) / 1 głosów

Jakie korzyści daje demineralizacja wody za pomocą odwróconej osmozy

Zdecydowana większość ludzi nie pije wody prosto „z kranu”. A jednak wykorzystujemy ją do gotowania, mycia i czyszczenia, mimo, że zawiera wiele zanieczyszczeń i szkodliwych dla zdrowia pierwiastków. Dobrym i coraz popularniejszym rozwiązaniem jest filtrowanie „kranówki”, a nawet jej całkowita demineralizacja przy pomocy odwróconej osmozy.

Demineralizacja wody za pomocą odwróconej osmozy

Na czym polega filtrowanie wody za pomocą odwróconej osmozy? To proces wykorzystujący zjawisko dyfuzji występujące w naturze. Naturalna osmoza polega na przechodzeniu cieczy o mniejszym stężeniu przez membranę półprzepuszczalną do cieczy o większym stężeniu. Odwrócona osmoza – jak sama nazwa wskazuje – ma działanie przeciwne. Wysokie ciśnienie sprawia, że ciecz o większym stężeniu, czyli woda zanieczyszczona, przechodzi przez membranę w kierunku cieczy o zmniejszonej zawartości cząsteczek. Tym sposobem uzyskujemy czystą, demineralizowaną wodę pozbawioną wirusów, bakterii, metali i innych zanieczyszczeń. Jakie zalety ma ten system?

Prostota i bezpieczeństwo

Filtr odwróconej osmozy – w skrócie RO, czyli Reverse Osmosis – jest w pełni bezobsługowy, można go stosować w domach, jak i w celach przemysłowych. Cały proces zachodzi zupełnie naturalnie, bez użycia chemikaliów, np. szkodliwego chloru i emisji agresywnych ścieków. Woda demineralizowana tą metodą jest wręcz polecana dla alergików, a także w przypadku AZS, czyli atopowego zapalenia skóry. To też dobry sposób na przygotowanie kąpieli bezpiecznej dla wrażliwej skóry małych dzieci. Taką wodą można również bezpiecznie myć spożywaną na surowo żywność: owoce i warzywa.

Zdrowa i smaczna woda

Woda demineralizowana za pomocą filtra RO może być spożywana prosto „z kranu” – taka woda jest obojętna dla organizmu. Aby wzbogacić ją w cenne dla zdrowia składniki, wystarczy zastosować filtr mineralizujący. To duża oszczędność dla domowego bufetu – zamiast kupować wodę butelkowaną, wystarczy podstawić szklankę pod kran. Woda miękka świetnie nadaje się też do przygotowywania żywności. Poprawia smak i aromat napojów: kawy i herbaty, ale też wszelkich dań. To także dobry pomysł na przygotowywanie zdrowych posiłków dla najmłodszych.

Szerokie zastosowanie

Woda demineralizowana za pomocą odwróconej osmozy ma uniwersalny charakter.

Wyjaśnia to specjalista z firmy PROCON z Warszawy, zajmującej się systemami uzdatniania wody: Woda uzyskana dzięki filtrom RO nadaje się nie tylko do spożycia. To również idealny środek do czyszczenia bardzo delikatnych materiałów, nawet soczewek kontaktowych. Poza tym ta miękka woda cieszy się dużą popularnością w akwarystyce, jako idealna do hodowania wielu gatunków ryb. Nadaje się także do podlewania roślin. Jako, że jest polecana dla alergików, dobrze sprawdzi się w nawilżaczach powietrza. Nie sposób też nie wspomnieć o szerokim zastosowaniu wody demineralizowanej metodą odwróconej osmowy w wielu gałęziach przemysłu, m. in. w farmacji, stomatologii, branży kosmetycznej i motoryzacyjnej.