Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Grill gazowy, elektryczny czy węglowy? Zalety i wady każdego rozwiązania
Zalety i wady grilla gazowego
Wysokiej jakości grille gazowe to w istocie całe stanowiska kuchenne dostosowane do używania na zewnątrz. O ich zaletach opowie przedstawiciel sklepu Web Grille – oficjalnego sklepu firmy Weber:Grille gazowe są łatwe w obsłudze, bezpieczne i dają ogromne możliwości. Zaawansowane modele nie tylko mają sześć lub więcej palników, ale też specjalne stanowiska do wędzenia oraz piekarnik. Dzięki temu można przyrządzać jednocześnie wiele potraw. To ciekawa propozycja dla gastronomii komercyjnej. Gazowy grill nie ma żaru, dzięki czemu nie trzeba uciekać przed szczypiącym w oczy dymem. Zużycie gazu jest przy tym śmiesznie niskie.Aby nie było tak kolorowo, trzeba wspomnieć o jednej poważnej wadzie, jaką jest cena grilla gazowego. Często przekracza ona możliwości przeciętnego Kowalskiego. Jeżeli jednak cenimy liczne spotkania na świeżym powietrzu, inwestycja w grill gazowy może okazać się trafionym pomysłem.
Zalety i wady grilla elektrycznego
Grill elektryczny to propozycja dla osób, które potrzebują niedużego grilla, ponieważ nie mają dużego ogrodu czy tarasu. Grill elektryczny pozwala cieszyć się apetycznymi kiełbaskami nawet na balkonie ‒ nie używa się tu ognia i nie powstaje dym. Co szczególnie ważne, grill elektryczny może być używany przez cały rok w kuchni. Dzięki temu nawet w grudniu możemy przyrządzać wyjątkowo zdrowe potrawy. Grill elektryczny zapewnia równomierny rozkład ciepła i idealnie równo wypieczone dania. Czyszczenie jest proste nie tylko z powodu powłok zapobiegających przywieraniu, ale też dlatego, że grill elektryczny jest niewielki i poręczny. Dla niektórych wadą może być brak charakterystycznego zapachu, jaki towarzyszy grillom węglowym. Rzeczywiście, wprowadza on nieco letniej atmosfery beztroski, ale i bez tego można się bawić! Słabą stroną grilla elektrycznego jest konieczność pozostawania w pobliżu źródła prądu.Zalety i wady grilla węglowego
Grill węglowy tworzy trudny do odtworzenia innymi sposobami klimat letniego wieczoru. Charakterystyczny zapach grillowanego i jednocześnie podwędzanego mięsa, żar i strzelające w górę iskry – to buduje sielską atmosferę imprezy z grillem w roli głównej. Dużą zaletą jest także niewygórowana cena – jest to sprzęt na każdą kieszeń. Grill węglowy ma swoje ograniczenia. Można go używać tylko na otwartej przestrzeni. Nie można grillować na balkonie. Istnieje ryzyko wywrócenia grilla i poparzeń, jednak dotyczy to raczej bardzo niskiej jakości modeli, niedostatecznie ciężkich lub źle wyważonych.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana