Artykuł sponsorowany

Etapy wytwarzania sera długodojrzewającego

Etapy wytwarzania sera długodojrzewającego
Sery długodojrzewające to jedne z najcenniejszych produktów nabiałowych. Nie tylko ze względu na stosunkowo długi proces ich wytwarzania, ale także z uwagi na bogactwo smaków i aromatów, jakie w sobie kryją. Zawierają ponadto mnóstwo wartościowych substancji odżywczych (przede wszystkim wapń), a w związku z tym często goszczą na naszych stołach. W jaki sposób powstają? Produkcja sera długodojrzewającego rozpoczyna się od dokładnego przebadania mleka oraz wyrównania w nim poziomu tłuszczu w procesie zwanym normalizacją. W warunkach przemysłowych wykorzystuje się do tego specjalne urządzenia.

Złe i dobre bakterie

Kolejny ważny etap to pasteryzacja, w której giną niepożądane drobnoustroje, mogące przyspieszać psucie się sera – wyjaśnia ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.
Pasteryzowane mleko zostaje następnie podgrzane, po czym następuje rozdzielenie na serwatkę i skrzep, z którego powstanie ser. Za koagulację mlecznego tłuszczu i białka odpowiada też dodatek enzymu trawiennego zwanego podpuszczką. O tym, jaki rodzaj sera otrzymamy, decyduje w dużej mierze dodatek konkretnego szczepu bakterii – jak najbardziej pożądanych i specjalnie w tym celu hodowanych. Niektóre szczepy bardziej wpływają na zbijanie się sera, inne natomiast wytwarzają dwutlenek węgla, którego pęcherzyki powodują powstanie w serze charakterystycznych dziur.

Kluczowe odwodnienie

Tak przygotowana masa serowa nabiera odpowiedniej konsystencji i wtedy poddaje się ją dalszej obróbce, polegającej m.in. na odwodnieniu i uformowaniu, ewentualnie soleniu lub sprasowaniu. Jeśli zawartość procentowa pozostawionej wody jest wysoka (powyżej 60%), wówczas do czynienia będziemy mieć z serem miękkim, dojrzewającym krótko (zaledwie od kilku do kilkunastu dni), w kierunku od zewnątrz, czyli od pokrytej mikroflorą skórki w głąb.

Bardzo długie dojrzewanie

Wreszcie etap, któremu sery długodojrzewające zawdzięczają swą nazwę, czyli... dojrzewanie, podczas którego ma miejsce dalszy rozkład białek, zmiana konsystencji, struktury i zawartości wody. Może ono trwać nawet całymi latami. Im dłuższe dojrzewanie sera, tym jest on twardszy i bardziej pikantny. Ogromne znaczenie ma tutaj utrzymanie na właściwym poziomie parametrów takich jak temperatura i wilgotność pomieszczenia czy równomierny dostęp powietrza do całej powierzchni sera. Podczas obracania sera zwraca się również uwagę na to, czy nie rozwijają się na nim ogniska niepożądanej pleśni, które trzeba na bieżąco usuwać. W zależności od receptury, ser długodojrzewający można też szczotkować, zwilżać i suszyć, dosalać, przemywać spirytusem, octem albo solanką, nacierać oliwą, parafinować lub powlec specjalną polioctanową powłoką ochronną, co stanowi też późniejsze opakowanie. Po pewnym czasie, przy użyciu narzędzia zwanego próbnikiem, ocenia się dojrzałość sera. Jeśli jest odpowiednia, ser taki poddaje się przemyciu, wysuszeniu i zapakowaniu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.