pieczarki
5 kwietnia 2016

Kategoria:
Inne

Dobra spiżarnia, czyli w jaki sposób przechowywać pieczarki?
4 (80%) / 1 głosów

Dobra spiżarnia, czyli w jaki sposób przechowywać pieczarki?

Grzyby to bardzo popularny produkt, który jest zjadany przez większość polskiego społeczeństwa. Nie ma znaczenia czy jest to grzyb dziko rosnący na łące, w lesie, czy hodowlany. Tylko niektóre odmiany udało się wyhodować w warunkach poza naturalnym środowiskiem. Grzybem, który jest najchętniej uprawiany w celach komercyjnych jest pieczarka.

Historia pieczarki

Historia pieczarki sięga aż do XVI wieku, kiedy to Francuzi zaczęli uprawiać tę odmianę grzybów. W tamtych czasach potrawy z pieczarek były uznawane za dania wykwintne. Mogli sobie na nie pozwolić jedynie ludzie bogaci, z wyższych warstw społecznych. W XIX wieku grzyby te były nawet porównywane do trufli. Do Polski pieczarki dotarły w XVIII wieku, za sprawą podróżującej po Europie Zachodniej szlachty. Na początku grzyby te sprowadzano z zagranicy, jednak po jakimś czasie zaczęto je uprawiać również na terenie naszego kraju. Pierwotne warunki hodowli były bardzo prymitywne. Z czasem je ulepszono i już przed pierwszą wojną światową Polska dostarczała na rynek kilkadziesiąt tysięcy ton tego produktu. W chwili obecnej nasz kraj jest jednym z największych producentów pieczarek w Unii Europejskiej. Grzyby te można znaleźć między innymi w ofercie firmy Rawona z Pszczyny.

Jak przechowywać pieczarki?

Właściwe przechowywanie różnych produktów spożywczych wpływa na ich jakość i zachowanie świeżości przez dłuższy czas. Dotyczy to również grzybów, które mają tendencję do szybkiego psucia się. Świeżo zebrane pieczarki trzeba koniecznie oczyścić z zabrudzeń, które osadziły się u podstawy trzonu. Wykorzystuje się do tego niewielkie szczoteczki i papierowe ręczniki. Za ten etap odpowiada producent pieczarek, który następnie pakuje je i wysyła do odbiorców. Każdy nabywca tych grzybów w pierwszej kolejności powinien sprawdzić, czy od momentu zbioru nic się nie stało z grzybami. Najlepiej je posegregować i odrzucić te, na których widać spleśniałe fragmenty. Należy pamiętać aby nie myć grzybów przed przechowywaniem, ponieważ szybciej się zepsują. Pieczarki najlepiej przechowywać w lodówce, w temperaturze od 1 do 4ºC. Zamiast plastikowej torby lepiej stosować papierową. Istotne jest także żeby pieczarki zawsze kłaść jak najdalej od światła. Białą pieczarkę można trzymać w lodówce przez ok. 4 dni, natomiast brązową do 6 dni. Dalsze przechowywanie jest możliwe jedynie dzięki zamrażaniu, suszeniu, marynowaniu lub konserwowaniu.

Rodzaje pieczarek

Producenci pieczarek posiadają w swojej ofercie odmianę białą i brązową. Pieczarka biała ma łagodny smak, który wzmaga się po ugotowaniu. Jest idealna do gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia i konserwowania. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi potrawami. Pieczarka brązowa ma natomiast bardziej wyrazisty smak, dzięki czemu świetnie pasuje do dań warzywnych i z dziczyzny. Również jest odpowiednia do gotowania, pieczenia, mrożenia, suszenia i konserwowania. Świetnie nadaje się także na grilla.

Niezależnie od tego jaki rodzaj pieczarki wybierzemy, należy pamiętać, że tylko produkty wysokiej jakości zachowają smak i świeżość przez dłuższy czas. Warto zatem wybrać sprawdzonego producenta, jak np. firma Rawona, który ze szczególną starannością sprawdza każdą partię pieczarek.