Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Do czego wykorzystuje się ezy i głaszczki?
Czym właściwie są ezy i głaszczki?
Firmy farmaceutyczne w swoich laboratoriach wykorzystują materiały, które umożliwiają zachowanie środowiska aseptycznego, czyli wolnego od wszelkich mikroorganizmów. Dlatego też jednorazowe artykuły laboratoryjne, takie jak ezy i głaszczki, wykonywane są z najwyższej jakości tworzyw sztucznych (najczęściej z polistyrenu), które gwarantują ich sterylność. Ezy zazwyczaj dostępne są w jednej długości 194 mm oraz dwóch pojemnościach: 1 lub 10 ml, z kolei głaszczki (sprężyste lub miękkie) mają z reguły 148 mm. Warto podkreślić, że każde z nich pakowane są w pojedyncze bądź zbiorcze opakowania, które po otwarciu tracą sterylność.Do czego są wykorzystywane ezy i głaszczki?
Ezy i głaszczki wykorzystywane są głównie w laboratoriach, dlatego znajdują zastosowanie najczęściej w branży farmaceutycznej i chemicznej. Ezy zaliczane są do prostych przyrządów laboratoryjnych i służą głównie do przenoszenia materiału mikrobiologicznego na inne podłoże (np. zawiesiny bakterii lub próbki z kolonii bakteryjnej). Możliwe jest to dzięki ich budowie – na końcu ezy znajduje się oczko lub inaczej mówiąc pętelka. Jeśli ma konkretną średnicę, to umożliwia określenie stężenia pojedynczych komórek bakteryjnych w roztworze. Oprócz przenoszenia materiału, ezy służą także np. do wykonania rozmazu bakterii lub innych manipulacji materiałowych. Z kolei głaszczki mikrobiologiczne (np. z firmy NOEX z Komorników) służą do wykonywania posiewów cieczy metodą posiewu gładzonego. Głaszczka to przyrząd laboratoryjny, który umożliwia równomierne zajęcie całej powierzchni podłoża. Wykorzystuje się je np. w hodowlach bakteryjnych do uzyskania równomiernego podłoża pokrytego koloniami lub mikroorganizmami. Aby ułatwić wykonanie zadania głaszczki są niczym wygięty pręt w kształcie litery „L” lub „T”. Przy użyciu rączki z łatwością można rozprowadzić ciecz na powierzchni.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana