Artykuł sponsorowany

Do czego wykorzystuje się ezy i głaszczki?

Do czego wykorzystuje się ezy i głaszczki?
Ezy i głaszczki to prosty sprzęt laboratoryjny, z którego najczęściej korzystają firmy farmaceutyczne i chemiczne. Dzięki nim możliwe jest zachowanie środowiska aseptycznego (sterylnego) i wykonanie np. posiewów powierzchniowych. Jak wyglądają ezy i głaszczki oraz co konkretnie można nimi zrobić? Dowiedz się więcej o zastosowaniu tych popularnych artykułów m.in. dla branży chemicznej i farmaceutycznej.

Czym właściwie są ezy i głaszczki?

Firmy farmaceutyczne w swoich laboratoriach wykorzystują materiały, które umożliwiają zachowanie środowiska aseptycznego, czyli wolnego od wszelkich mikroorganizmów. Dlatego też jednorazowe artykuły laboratoryjne, takie jak ezy i głaszczki, wykonywane są z najwyższej jakości tworzyw sztucznych (najczęściej z polistyrenu), które gwarantują ich sterylność. Ezy zazwyczaj dostępne są w jednej długości 194 mm oraz dwóch pojemnościach: 1 lub 10 ml, z kolei głaszczki (sprężyste lub miękkie) mają z reguły 148 mm. Warto podkreślić, że każde z nich pakowane są w pojedyncze bądź zbiorcze opakowania, które po otwarciu tracą sterylność.

Do czego są wykorzystywane ezy i głaszczki?

Ezy i głaszczki wykorzystywane są głównie w laboratoriach, dlatego znajdują zastosowanie najczęściej w branży farmaceutycznej i chemicznej. Ezy zaliczane są do prostych przyrządów laboratoryjnych i służą głównie do przenoszenia materiału mikrobiologicznego na inne podłoże (np. zawiesiny bakterii lub próbki z kolonii bakteryjnej). Możliwe jest to dzięki ich budowie – na końcu ezy znajduje się oczko lub inaczej mówiąc pętelka. Jeśli ma konkretną średnicę, to umożliwia określenie stężenia pojedynczych komórek bakteryjnych w roztworze. Oprócz przenoszenia materiału, ezy służą także np. do wykonania rozmazu bakterii lub innych manipulacji materiałowych. Z kolei głaszczki mikrobiologiczne (np. z firmy NOEX z Komorników) służą do wykonywania posiewów cieczy metodą posiewu gładzonego. Głaszczka to przyrząd laboratoryjny, który umożliwia równomierne zajęcie całej powierzchni podłoża. Wykorzystuje się je np. w hodowlach bakteryjnych do uzyskania równomiernego podłoża pokrytego koloniami lub mikroorganizmami. Aby ułatwić wykonanie zadania głaszczki są niczym wygięty pręt w kształcie litery „L” lub „T”. Przy użyciu rączki z łatwością można rozprowadzić ciecz na powierzchni.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.