Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym jest posiłek regeneracyjny?
Komu przysługuje posiłek regeneracyjny?
O posiłku regeneracyjnym mówi rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Rozporządzenie wskazuje zasady, komu przysługują posiłki i jakie są co do nich wymagania. Posiłki regeneracyjne należą się oczywiście pracownikom, którzy wykonują pracę fizyczną, tracąc w ten sposób kalorie. Pracodawca ma obowiązek zapewnić posiłek, jeśli w czasie jednej zmiany roboczej wydatek energetyczny organizmu przekracza określoną wartość. Dla mężczyzn jest to 2000 kcal, a u kobiet 1100 kcal. Wartość zmienia się, jeśli pracujemy w pomieszczeniach zamkniętych, gdzie temperatura utrzymywana jest poniżej 10°C lub powyżej 25°C ze względów technologicznych. Wówczas posiłek regeneracyjny należy się przy wydatku energetycznym powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet. Taka sama wartość brana jest pod uwagę przy pracach na otwartej przestrzeni od 1 listopada do 31 marca. Choć rzadko się o tym mówi, posiłki regeneracyjne należą się także osobom, które pracują przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych oraz innych losowych zdarzeń, a także pracującym pod ziemią.Wymagania i wydawanie posiłków regeneracyjnych
Według polskich przepisów i obowiązujących standardów posiłki regeneracyjne dla pracowników powinny mieć około 1000 kcal. Jak dowiadujemy się w firmie cateringowej Iwona z Sosnowca, mniej więcej połowę posiłku regeneracyjnego powinny stanowić węglowodany, około 30% tłuszcze, a około 15% białka. Pracodawca powinien zapewnić pracownikom posiłek regeneracyjny podczas przerw po 3-4 godzinach ciężkiej pracy czy pracy w uciążliwych warunkach. W wielu zakładach nie ma miejsca i możliwości, by zorganizować własną kuchnię, a często jest to po prostu nieopłacalne. Firmy, które zatrudniają kilku, kilkunastu pracowników (choć nie tylko) bardzo chętnie korzystają z usług firm cateringowych, które mają w swojej ofercie posiłki regeneracyjne i profilaktyczne. Wtedy nie musimy zatrudniać dodatkowej obsługi – kucharza i pomocy kuchennej, która przygotowywałaby codziennie posiłki. Po prostu zamawiamy dania dla pracowników i jedynym dodatkowym obowiązkiem jest zapewnienie odpowiedniego, higienicznego miejsca, gdzie można te posiłki zjeść.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana