Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Czym charakteryzują się piecokuchnie?
Piecokuchnia grzewcza jest coraz częściej stosowana w wielu gospodarstwach domowych. To urządzenie, które łączy w sobie kocioł grzewczy z kuchnią umożliwiającą pełne przygotowanie posiłków. Jak konkretnie działa piecokuchnia? Jakie są jej zalety? Dowiedz się, dlaczego warto ją mieć w swoim domu oraz czy piecokuchnia to rozwiązanie w pełni bezpieczne.
Piecokuchnia – czym właściwie jest?
Osoby zastanawiające się nad wyborem piecokuchni, powinny wiedzieć przede wszystkim, czym w rzeczywistości jest to urządzenie. Piecokuchnia to sprzęt dwufunkcyjny, którego pierwszą funkcją jest współpraca z systemem centralnego ogrzewania, a drugą możliwość gotowania posiłków. Potocznie nazywana jest piecem kuchennym i charakteryzuje się ponad 80% sprawnością cieplną i możliwością ogrzania pomieszczeń mających nawet 120 m3. Piecokuchnie znajdują zastosowanie zarówno w domach całorocznych, a także typowo letniskowych budynkach i pomieszczeniach gospodarczych. Oprócz tego jej popularność wynika również z estetycznego wyglądu, który sprawdza się w wielu aranżacjach. Ponadto, piecokuchnia może mieć jedną lub dwie fajerki, które ułatwiają napełnianie ich opałem. Aby kuchenka działała musi spalać paliwo stałe, dlatego wykorzystuje się do tego celu np. węgiel, drewno, miał lub ekogroszek. Dodatkowo, można podłączyć ją do kaloryferów lub zbiornika z ciepłą wodą, co umożliwi podgrzewanie wody bieżącej.
Jak działa piecokuchnia i czy jest bezpieczna?
Aby piecokuchnia ogrzewała budynek należy połączyć ją z instalacją centralnego ogrzewania. Z kolei, aby przygotować na niej posiłki, należy skorzystać z żeliwnej płyty grzewczej, wyposażonej w jedną lub dwie fajerki. Tym samym można wykorzystywać je również do uzupełniania paliwa, bez konieczności otwierania drzwiczek zasypowych.
Z punktu widzenia budowy piecokuchni jest ona wyposażona w dwa ruszty: górny i dolny. Górna część ogrzewa płytę tak, by można było na niej gotować oraz podgrzewać c.w.u., z kolei dolna przygotowuje wodę w instalacjach c.o. – mówi specjalista z firmy JP-INSTALACJE z Chorzowa.
Warto podkreślić, że właśnie taka budowa piecokuchni zapewnia jej funkcjonalność i umożliwia korzystanie tylko z tej opcji, jaka jest w danej chwili potrzebna. Tym samym eksploatacja urządzenia jest ekonomicznym rozwiązaniem. Warto również pamiętać, że prawidłowe działanie piecokuchni zapewnia regularne czyszczenie. Należy także podkreślić, że jest to sprzęt bezpieczny – właściwy montaż i regularne serwisowanie są gwarancją prawidłowego funkcjonowania bez żadnego ryzyka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana