Artykuł sponsorowany

Co wpływa na jakość kiszonki?

Co wpływa na jakość kiszonki?
Kiszonka kukurydziana jest jedną z podstawowych pasz w hodowli krów mlecznych. Od jej jakości, wartości odżywczych i walorów zapachowych i smakowych zależy mleczność krów. Warto więc postarać się o jak najlepszą kiszonkę. Jakie czynniki mają wpływ na to, czy skarmianie krów kiszonką przyniesie zysk w postaci ich dobrostanu i wysokiej produkcji mleka?

Jak powstaje kiszonka?

Kiszonka podawana zwierzętom jest chętnie zjadana i bogata w składniki odżywcze – węglowodany zapewniające energię i mikroelementy niezbędne do utrzymania krów w zdrowiu. Kiszonka nie obciąża układu trawiennego krowy. Te wszystkie atuty pojawią się tylko pod warunkiem, że będzie ona właściwie przygotowana. O produkcji kiszonki opowie ekspert z firmy Limagrain, która specjalizuje się w dostarczaniu doskonałej jakości odmian:
Kiszonka kukurydziana powstaje z rozdrobnionych roślin. Masa roślinna poddawana jest zakwaszaniu pod wpływem kwasu mlekowego. Produkują go bakterie w warunkach beztlenowych. Gdy do zakiszanej kukurydzy dostanie się powietrze, zaczynają się procesy gnilne i masa roślinna staje się bezużyteczna.
Kiszonka jest niejako nadtrawiona przez bakterie. W procesie kiszenia giną szkodliwe mikroorganizmy, rośnie zawartość łatwo przyswajalnej skrobi. Pojawia się specyficzny zapach: chlebowy, łagodny, nieco kwaśny; dla krów bardzo kuszący. To sprawia, że przeżuwacze łatwo wchłaniają wszystkie cenne substancje z kiszonki, a przy tym jest ona bezpiecznym pokarmem.

Dobrej jakości kiszonka – jak ją uzyskać?

Na jakość kiszonki wpływ ma każdy etap jej produkcji – od wyboru nasion kukurydzy po przechowywanie masy roślinnej. Warto sięgać po wysokostrawne odmiany kukurydzy kiszonkowej. To one zapewniają najwyższą produkcję mleka. Dostarczają zwierzętom łatwo trawione włókno i optymalną ilość skrobi. Godne polecenia są odmiany z programu LG Animal Nutrition stworzone z myślą o uzyskaniu jak najwyższej strawności, a jednocześnie dające bardzo wysoki plon zielonej masy. Kolejny krok to nawożenie kukurydzy. Jej pełny potencjał ujawni się, gdy zapewnimy roślinom optymalne warunki wzrostu. Nawożenie m.in. potasem, magnezem, cynkiem i fosforem nie dopuszcza do niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Pola kukurydziane należy nie tylko nawozić, ale też chronić. Choroby grzybicze porażające rośliny znacząco obniżają jakość kiszonki i stwarzają zagrożenie dla zdrowia krów. Inwazje owadów i chwastów zmniejszają plon, a to zmniejsza ilość cennej skrobi. Istotne jest też zbieranie i rozdrobnienie kukurydzy. Sucha masa kiszonki powinna wynosić 30‒35%. Ważne są: moment zbioru, warunki pogodowe, a następnie przechowywanie – nie należy dopuszczać powietrza do masy roślinnej. Jeśli chodzi o cięcie, najlepiej zakiszają się fragmenty o wielkości 10 do 12 mm. Kluczowe jest, aby wszystkie ziarniaki zostały rozdrobnione. Wreszcie na jakość kiszonki wpływają warunki przechowywania, przede wszystkim konstrukcja i zabezpieczenie silosu. Powinien on pozwalać na dokładne i równomierne ubicie sieczki kukurydzianej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.