Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Co wpływa na jakość kiszonki?
Jak powstaje kiszonka?
Kiszonka podawana zwierzętom jest chętnie zjadana i bogata w składniki odżywcze – węglowodany zapewniające energię i mikroelementy niezbędne do utrzymania krów w zdrowiu. Kiszonka nie obciąża układu trawiennego krowy. Te wszystkie atuty pojawią się tylko pod warunkiem, że będzie ona właściwie przygotowana. O produkcji kiszonki opowie ekspert z firmy Limagrain, która specjalizuje się w dostarczaniu doskonałej jakości odmian:Kiszonka kukurydziana powstaje z rozdrobnionych roślin. Masa roślinna poddawana jest zakwaszaniu pod wpływem kwasu mlekowego. Produkują go bakterie w warunkach beztlenowych. Gdy do zakiszanej kukurydzy dostanie się powietrze, zaczynają się procesy gnilne i masa roślinna staje się bezużyteczna.Kiszonka jest niejako nadtrawiona przez bakterie. W procesie kiszenia giną szkodliwe mikroorganizmy, rośnie zawartość łatwo przyswajalnej skrobi. Pojawia się specyficzny zapach: chlebowy, łagodny, nieco kwaśny; dla krów bardzo kuszący. To sprawia, że przeżuwacze łatwo wchłaniają wszystkie cenne substancje z kiszonki, a przy tym jest ona bezpiecznym pokarmem.
Dobrej jakości kiszonka – jak ją uzyskać?
Na jakość kiszonki wpływ ma każdy etap jej produkcji – od wyboru nasion kukurydzy po przechowywanie masy roślinnej. Warto sięgać po wysokostrawne odmiany kukurydzy kiszonkowej. To one zapewniają najwyższą produkcję mleka. Dostarczają zwierzętom łatwo trawione włókno i optymalną ilość skrobi. Godne polecenia są odmiany z programu LG Animal Nutrition stworzone z myślą o uzyskaniu jak najwyższej strawności, a jednocześnie dające bardzo wysoki plon zielonej masy. Kolejny krok to nawożenie kukurydzy. Jej pełny potencjał ujawni się, gdy zapewnimy roślinom optymalne warunki wzrostu. Nawożenie m.in. potasem, magnezem, cynkiem i fosforem nie dopuszcza do niedoborów składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu. Pola kukurydziane należy nie tylko nawozić, ale też chronić. Choroby grzybicze porażające rośliny znacząco obniżają jakość kiszonki i stwarzają zagrożenie dla zdrowia krów. Inwazje owadów i chwastów zmniejszają plon, a to zmniejsza ilość cennej skrobi. Istotne jest też zbieranie i rozdrobnienie kukurydzy. Sucha masa kiszonki powinna wynosić 30‒35%. Ważne są: moment zbioru, warunki pogodowe, a następnie przechowywanie – nie należy dopuszczać powietrza do masy roślinnej. Jeśli chodzi o cięcie, najlepiej zakiszają się fragmenty o wielkości 10 do 12 mm. Kluczowe jest, aby wszystkie ziarniaki zostały rozdrobnione. Wreszcie na jakość kiszonki wpływają warunki przechowywania, przede wszystkim konstrukcja i zabezpieczenie silosu. Powinien on pozwalać na dokładne i równomierne ubicie sieczki kukurydzianej.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana