organizacja-stypy
8 czerwca 2018

Kategoria:
Inne

Co warto wiedzieć o organizacji stypy?
5 (100%) / 2 głosów

Co warto wiedzieć o organizacji stypy?

Śmierć bliskiej osoby to ogromne przeżycie dla najbliższej rodziny – organizacja pochówku jest już bardzo trudnym wyzwaniem, wymagającym podejmowania istotnych decyzji w czasie najgłębszej żałoby. Zgodnie z tradycją po zakończonej uroczystości pogrzebowej rodzina i zaproszeni goście udają się na wspólny posiłek – czyli stypę lub inaczej konsolację. Co warto wiedzieć o zorganizowaniu takiego poczęstunku.

Czemu służy stypa?

Stypa jest jedną z dawnych tradycji, która zdążyła już bardzo mocno zakorzenić się w naszej kulturze. Pierwotnie był to uroczysty obiad, organizowany w domu zmarłego lub jego bliskich krewnych (np. dzieci) w celu ostatniego uczczenia jego pamięci. Spotkanie to było zarezerwowane dla najbliższej rodziny: rodziców, rodzeństwa, dzieci, współmałżonków i w zasadzie nie wymagało specjalnej oprawy. Z czasem jednak stypy jako spotkania nieco się rozrosły – zaczęła w nich brać udział dalsza rodzina oraz często znajomi zmarłego. Zmieniło się również nieco ich znaczenie – stały się one nie tylko okazją do uhonorowania zmarłego, ale również wyrazem gościnności jego rodziny, bowiem na pogrzeby często zjeżdżają krewni oraz przyjaciele z bardzo dalekich stron. Jednocześnie stypy stopniowo zaczęły przenosić się z prywatnych domów do restauracji i tzw. centrów pogrzebowych, specjalizujących się w organizowaniu tego typu uroczystości.

Jest to idealne wyjście dla osób, które nie czują się na siłach, by przygotować stypę samodzielnie – mówi przedstawiciel Centrum Pogrzebowego Machnik.

Jak zorganizować stypę w wynajętym lokalu?

Po skontaktowaniu się z restauracją bądź centrum pogrzebowym należy ustalić datę, godzinę oraz czas trwania stypy. Warto wziąć pod uwagę pewnie nieprzewidywane okoliczności i zostawić sobie trochę marginesu czasowego – pozwoli to wszystkim zaproszonym gościom dotrzeć spokojnie na miejsce. Organizatorzy stypy powinni również od nas otrzymać informację na temat tego, ilu gości zjawi się na stypie – im większe grono żałobników, tym większe koszty uroczystości, dlatego wcześniej powinniśmy poprosić zaproszonych gości o potwierdzenie obecności. Ostatnia kwestia to serwowane menu. Zazwyczaj stypa to dwudaniowy obiad oraz deser.

Czy decydować się na stypę?

Spotkanie z rodziną w czasie stypy to tradycja, ale nie obowiązek. Jeśli nie czujemy się na siłach, żeby po pogrzebie spotykać się z kimkolwiek, warto rozważyć rezygnację z takiego spotkania.

Czy podczas stypy serwuje się alkohol?

Choć alkohol towarzyszy większości spotkać rodzinnych, to w czasie stypy jego podawanie jest niewskazane, zarówno ze względu na pamięć o zmarłym, jak również względy praktycznie – wielu gości przyjeżdża na pogrzeb własnymi samochodami.