premiksy
16 października 2018

Kategoria:
Inne

Co należy wiedzieć na temat premiksów?
5 (100%) / 1 głosów

Co należy wiedzieć na temat premiksów?

Premiksy smakowe do mleka to dodatki, które znajdziemy w wielu wyrobach mleczarskich. Dodawane są one zarówno do mleka pasteryzowanego, jak i sterylizowanego, produkowanego z dodatkami smakowymi oraz środkami aromatyzującymi. Ten półprodukt smakowy w postaci proszku ma za zadanie zmodyfikowanie smaku oraz zapachu płynnych produktów, chociaż na rynku znajdziemy także premiksy witaminowe lub mineralno-witaminowe.

Premiksy to głównie mieszanki, zmieniające smak produktu mleczarskiego. Aby na przykład uzyskać mleko kakaowe, do mleka dodaje się premiks, na który składa się proszek kakaowy, cukier, aromat oraz stabilizator. Coraz częściej, zamiast cukru, używa się stewi, posiadającej wyjątkowe wartości słodzące i będącej jednocześnie dużo zdrowszym produktem, aniżeli cukier. Co jeszcze warto wiedzieć o premiksach?

Nie tylko w mleku

Premiksy znajdziemy nie tylko w mleku, lecz również w płatkach śniadaniowych oraz innych przetworach zbożowych, tłuszczach, napojach funkcjonalnych oraz suplementach diety. Recepturę premiksu można dostosować do gotowego produktu, jego właściwości, sposobu zastosowania i produkowania. W efekcie otrzymujemy kompletny oraz jednorodny surowiec, służący do produkcji różnych przetworów. Warto także zaszczyć, iż każdorazowo taki wyrób powinien spełniać obowiązujące wymagania prawne i być czystym farmaceutycznie. Wysokiej jakości wyroby mleczarskie, w tym sery, jogurty, śmietanę czy smakowe mleczka, znajdziemy w ofercie Spółdzielni Mleczarskiej ROTR.

Witaminy i minerały

Szczególną grupą premiksów są premiksy witaminowe i mineralne. Dzięki nim produkt staje się pełnowartościowy, uzupełniony o elementy, wytrącane w czasie jego produkcji. Produkt taki jest bardziej atrakcyjny i ma szansę dotarcia do większego grona konsumentów.

Inną grupę stanowią premiksy dodawane do napojów energetycznych. Aby wzmocnić ich działanie, mieszanki składają się z witamin, tauryny oraz kofeiny, a także barwnika oraz indywidualnie dobranego aromatu.

Dla zwierząt

Premiksy to jednak nie tylko mieszanki, dodawane do produktów spożywczych. Są równie popularne w rolnictwie i służą jako uzupełnienie pożywienia dla bydła oraz trzody. Premiksy dla bydła to mieszanki mineralno-witaminowe, dostosowane do poszczególnych grup wiekowych zwierząt, służące do produkcji paszy i zawierające tak ważne dodatki, jak beta karoten cz żywe kultury drożdży. Przeznaczone dla trzody z kolei, będą zawierały dodatkowo aminokwasy, enzymy oraz zakwaszacze.