23 listopada 2018

Kategoria:
Inne

Charakterystyka zestawów piwowarskich
5 (100%) / 1 głosów

Charakterystyka zestawów piwowarskich

Tak jak niegdyś ogromną popularnością cieszyło się przygotowywanie domowych przetworów owocowych, tak obecnie zaobserwować można coraz większe zainteresowanie wyrobem domowego piwa. O ile jednak w pierwszym przypadku wystarczą dostępne wszędzie owoce, cukier i znajdujące się w każdym domu patelnie i garnki, o tyle mini browar musi być wyposażony w dość specjalistyczny sprzęt i produkty. Strzałem w dziesiątkę staje się więc zakup gotowego zestawu piwowarskiego.

Pozwala to zaoszczędzić mnóstwo cennego czasu, którego nie musimy poświęcać na kompletowanie wszystkich niezbędnych surowców i akcesoriów. Znika też ryzyko, że zapomnimy o czymś, co przypomni nam się już w trakcie procesu przygotowania napoju – wtedy jednak może być już za późno na uzupełnienie braków i cała dotychczasowa praca pójdzie na marne.

Bez wymówek

Gotowe zestawy piwowarskie zostały opracowane tak, by nie trzeba było się martwić podobnymi rzeczami. Wyposażone są ponadto w instrukcję, dzięki której nawet zupełny laik przy odrobinie cierpliwości będzie mógł cieszyć się i napawać dumą z samodzielnie uwarzonego trunku. Jest to więc też doskonały pomysł na prezent dla każdego smakosza piwa – również takiego, który nigdy wcześniej nie wpadł na pomysł zabawy w piwowara.

Tym bardziej że w przypadku zestawów dla początkujących przewidzieć można najczęściej też czas, jaki należy zarezerwować na działania „browarnicze”. Jak możemy przeczytać na stronie sklepu Esencje Smaku, który oferuje tego typu zestawy, do uwarzenia 10 litrów pierwszego piwa wystarczy zaledwie godzina! Wymówką przed spróbowaniem swych sił w tej dyscyplinie nie będzie już więc ani brak sprzętu czy specjalistycznej wiedzy, ani zbyt napięty grafik.

Zawartość zestawu startowego

Nie jest też nią brak miejsca w mieszkaniu czy domu, ponieważ wchodzące w skład zestawu produkty nie zajmują go wiele. W wersji bardziej okrojonej w pakiecie otrzymujemy zasadniczo:

  • fermentor, czyli pojemnik z podziałką, w którym (zgodnie z nazwą) piwo będzie fermentowało,
  • plastikowe mieszadło i rurkę fermentacyjną wraz z uszczelką oraz kranik spustowy,
  • cukromierz i termometr do wykonywania niezbędnych pomiarów,
  • kapslownicę do zamykania butelek,
  • środek do dezynfekcji sprzętu (nadwęglan sodu),
  • siateczkę do oddzielania chmielu.

Opcje bardziej zaawansowane

Zestaw taki rozbudować można m.in. o jodowy wskaźnik skrobi (który pozwala wyznaczyć moment zakończenia procesu zacierania), zaworek grawitacyjny, wężyk rozlewniczy czy filtrator z oplotu – albo od razu zaopatrzyć się w zestaw zawierający wszystkie te elementy, a ponadto też butelki i kapsle.

Jeśli zdecydujemy się na wariant rozszerzony, nie będziemy musieli też samodzielnie kompletować potrzebnych surowców, takich jak:

  • suchy ekstrakt do fermentacji (lepszy zamiennik cukru),
  • glukoza do refermentacji (nagazowania piwa),
  • ekstrakty słodowe i drożdże piwowarskie (tzw. brew-kit), dzięki którym uzyskamy piwo typu pszenicznego, altbier czy pale ale – do wyboru, do koloru.