winda-jedzeniowa
24 czerwca 2018

Kategoria:
Inne

Charakterystyka wind potrawowych
5 (100%) / 2 głosów

Charakterystyka wind potrawowych

Każda restauracja, hotel, czy szpital potrzebuje odpowiednio wyposażonej kuchni, wypełnionej nowoczesnymi sprzętami, które skutecznie ułatwiają gotowanie i serwowanie potraw. Szczególnie istotne są windy potrawowe, zwłaszcza jeśli obiekt jest wielopoziomowy. Dzięki nim możliwy jest szybki i bezproblemowy pionowy transport posiłków. Czym charakteryzują się najlepsze windy potrawowe? Gdzie możemy je zamówić? 

Typy małych wind potrawowych

Szczególnie popularne są urządzenia przeznaczone do transportu pionowego towarów o masie od 50 do 300 kg. Instaluje się je przede wszystkim w restauracjach i hotelach, ale nie tylko – często można je spotkać również w przedszkolach, urzędach, szpitalach, laboratoriach, szkołach i magazynach. Wyróżnić możemy trzy typu małych wind potrawowych, które różnią się od siebie umiejscowieniem drzwi lub ich rodzajem. W modelu ISO-A drzwi gilotynowe znajdują się na wysokości serwisu, w modelu ISO-C drzwi gilotynowe ulokowane są na poziomie podłogi, natomiast w modelu ISO-D znajdziemy drzwi wychylne, umiejscowione na poziomie podłogi. Kabiny windy wykonane są z giętej na zimno blachy ocynkowanej bądź stali nierdzewnej, podobnie jak drzwi. Dzięki temu windy są odporne na korozje, trwałe i wytrzymałe. Napęd dla udźwigu do 100 kg realizowany jest przy pomocy koła ciernego, a dla udźwigu od 200 do 300 kg – kół łańcuchowych. Wysokiej klasy windy potrawowe znajdziemy w asortymencie cenionej firmy FP Prosper  w Tuchomiu, w województwie pomorskim. Firma specjalizuje się w sprzedaży sprzętu gastronomicznego.

Zalety wind potrawowych

Tego typu urządzenia z pewnością wpływają na efektywność pracy w hotelach, restauracjach i innych ośrodkach, w których serwowane jest jedzenie. Warto także zaznaczyć, że tego rodzaju windy są łatwe w instalacji i można je bez problemu zamontować w już istniejących szybach. Ponadto windy zużywają niewiele energii elektrycznej, działają cicho i sprawnie, a ich konserwacja jest bardzo prosta, gdyż powłoka wind zabezpieczona jest przed korozją ogniową powłoką cynkową. Co więcej – windy potrawowe są przyjemne i proste w eksploatacji.

Windy potrawowe doskonale sprawdzą się wszędzie tam, gdzie kuchnia znajduje się poniżej sali, na której serwowane jest jedzenie. Dzięki windom serwis przebiega szybko i sprawnie, a restauracja bądź hotel funkcjonują jak dobrze naoliwiona maszyna. Zamawiając windy, zwróćmy uwagę na ich rozmiar, udźwig oraz materiał, z którego zostały wykonane. Pamiętajmy, że najlepiej skontaktować się z firmą, która oferuje kompleksowe wyposażenie dla branży gastronomicznej.